Lääkehuollon ohjelmistot osaksi sairaalan tietojärjestelmiä

Julkaistu 18.5.2015

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on käynnissä laaja uudistusmyllerrys. Uusien rakennusten ja peruskorjausten lisäksi sairaalaa on modernisoitu automatisoimalla lääkehuoltoa. Sairaala-apteekkiin ja Kaarisairaalaan käyttöönotetaan innovatiivisia automaatioratkaisuja, joiden ohjelmistot kytketään osaksi sairaalan lukuisia muita tietojärjestelmiä.

NewIcon voitti lähes kaksi vuotta sitten KYSin tarjouskilpailun, koska se pystyi ainoana automaatiotoimittajana tarjoamaan kokonaisratkaisun lääkehuollon järkeistämiseen.

– Lääkehuolto on sairaaloissa perinteisesti ollut itsenäinen toimialue ja tietojärjestelmäintegraatiot muihin sairaalan järjestelmiin ovat puuttuneet. Tässä vaaditaan tiivistä ammattirajat rikkovaa yhteistyötä ja loppukäyttäjien kuulemista, jotta laitteet ja tietojärjestelmät saadaan keskustelemaan keskenään, kertoo sairaala-apteekin apteekkari Toivo Naaranlahti.

– Onnistumisen kannalta on ollut tärkeää, että meillä on NewIconin kanssa luottamus. Yhdessä suunnittelu on toiminut todella hyvin ja NewIcon on huomioinut tarpeemme asiakaslähtöisesti, kiittelee Naaranlahti.

Lääkehuollon turvallisuus lisääntyy

Sairaala-apteekin toimitus sisältää lääkkeiden Mega-Fixu-keräilyvarastojärjestelmän, sytostaattien älykkään raaka-ainevaraston sekä antibioottirobotin, joka automatisoi lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen. Lisäksi Kaarisairaalan osastoilla otetaan käyttöön 45 eMED ICON -älylääkekaappia.

– Kyseessä on kokonaisvaltainen järjestelmä, joka huolehtii lääkehuollon sujuvuudesta prosessin eri vaiheissa. Tehokkuuden lisäksi olemme halunneet parantaa lääkehuollon turvallisuutta, sanoo Naaranlahti.

KYSissä käsitellään miljoonien eurojen arvosta lääkkeitä vuosittain. Yksinomaan antibiootteja valmistetaan yli 100 000 annosta vuodessa. Uuden lääkevarastojärjestelmän kapasiteetti on puolestaan yli 50 000 lääkepakettia. Tällaisia määriä kun hallitaan käsityönä, virheidenkin mahdollisuus on suuri.

– Automaatit tekevät tarkkaa työtä muun muassa viivakooditunnistuksensa ansiosta. Lääkkeen oikeellisuuden varmistaminen läpi koko prosessin on erittäin tärkeä ominaisuus, minkä ansiosta loppukäyttäjä saa aina oikean lääkkeen, toteaa KYSin sairaala-apteekin proviisori Tero Koikkalainen.

Varasto täyttyy kesäkuun aikana

Sairaala-apteekissa sijaitsevan lääkevarastojärjestelmän asennus valmistui helmikuun lopussa, minkä jälkeen käyttöönottoa on tehty rivakasti. Vanhan varaston tyhjennys on sujunut helposti, koska lääkepaketit on voitu vain kipata kuljetuslaatikosta Mega-Fixun liukuhihnalle, josta robotti on siirtänyt ne uuteen varastoon.

Varaston täyttöaste on toukokuun alussa 18 prosenttia. Täytettävää vielä on, mutta työ hoituu kesäkuun loppuun mennessä. Täydellä teholla toimii ainoastaan lääkepaketteja kuljettavien laatikoiden kuljetinlinjasto, josta lääkkeet lähtevät KYSin eri toimipisteisiin ja ulkopuolisille asiakkaille.

– Järjestelmä on jo osittain toiminnassa, mutta se ei ole saavuttanut vielä täyttä kapasiteettiaan, koska keräilyrobotti samaan aikaan hyllyttää lääkkeitä ja toisessa päässä kerää tilauksia kuljetuslaatikoihin. Näin ollen meillä ei ole tällä hetkellä ulosmitattavaa tietoa automaation hyödyistä, kertoo Naaranlahti.

Helpotusta työrutiineihin

Mega-Fixun myötä työ sairaala-apteekissa tulee muuttumaan esimerkiksi niin, että osastoilta tulevat lääketilaukset tarkistetaan etukäteen, ei keräilyn jälkeen. Farmaseuteille jää enemmän aikaa osastolta tulevien tilausten läpikäymiseen ja mahdollisten epäselvyyksien selvittämiseen.

– Osastolta voi tulla virheellisiä tilauksia, jotka vaativat selvittelyä. Esimerkiksi äskettäin osastolta tuli yhden tabletin tilaus, jota varastorobotti ei olisi osannut kerätä, koska se tunnistaa vain täydet pakkaukset. Tämä oli niin selkeä virhe tilauksessa, että sitä ei edes ollut tarve tarkistaa osastolta, selittää Koikkalainen.

Jatkossa, koneen validioinnin jälkeen, Mega-Fixu voi tehdä keräilyä itsenäisesti ja lopputulokseen tehdään vain satunnaisia pistetarkistuksia.

Automaatiolla tavoitellaan myös ergonomisen rasituksen siirtämistä koneille raskaissa ja toistuvissa työvaiheissa, jollainen esimerkiksi lääkelähetysten purkaminen varastoon on.

– Lääketyöntekijöiden työpanosta käytetään nyt yhä enemmän osastojen lääkehuoltoa tukeviin tehtäviin, kertoo Naaranlahti.

Lue lisää

Sairaalan lääkehuollon automaatio

Lisätietoa

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.