Kolmas kerta toden sanoo

Viisi vuotta sitten, 2012, Jevgeni Katkov oli käymässä venäläisten vieraidensa kanssa lääkeostoksilla kouvolaisessa apteekissa. Lääkärinä uransa tehnyt Katkov kiinnitti huomiota asiakaspalvelutiskin takana toimivaan lääkevarastoautomaattiin. Siitä alkoi rakkaustarina.

– En ollut nähnyt vastaavanlaista automaattia Venäjällä. Haistoin heti bisnespotentiaalin, kertoo Katkov.

Katkov otti jo pian apteekkarin suosittelemana yhteyttä NewIconiin ja tarjoutui jälleenmyyjäksi Venäjällä. Kohta pystyssä oli Katkovin perustama jälleenmyyntiyritys Erja OOO, joka vastaisi myös NewIconin automaatiolaitteiden huollosta.

– Alku oli hankala. Viiden vuoden aikana saimme kaupaksi vain kaksi lääkevarastoautomaattia: toisen Moskovaan, toisen Pietariin, kertoo Katkov.

Suomen ja Venäjän välinen kauppa oli juuri tyrehtynyt. Automaatti näytti myös maksavan venäläisille liikaa. Takaisinmaksuaika oli liian pitkä, joten investointia ei koettu kannattavaksi. Syynä oli esimerkiksi farmaseuttien alhaiset palkat.

Ostajana iso apteekkiketju

Viiden kituvuoden jälkeen Katkovin pitkäjänteinen myyntityö ja luottamus NewIconin automaatiolaitteisiin on alkanut tuottaa tulosta. Kolmannesta lääkevarastoautomaatista syntyi kaupat maaliskuun 2017 lopulla. Ostajana on iso apteekkiketju, jolla on Pietarissa 83 apteekkia.

– Imago on tosi tärkeä asia Venäjällä. Yritykset käyttävät sisustamiseenkin – arkkitehtuuriin ja taiteeseen – paljon enemmän rahaa kuin Suomessa. Automaatin hankintahinta oli pieni summa verrattuna niihin plussiin, joita he voittavat nykyaikaisen imagon ansiosta, toteaa Katkov tyytyväisenä.

Täysautomaattinen lääkevarastoautomaatti Iso-Fixu toimitetaan Pietarin pääkadulla Nevski prospektilla sijaitsevaan apteekkiin, joka on apteekkiketjun lippulaiva. Samalla kadulla toimii kymmeniä muita kilpailevia apteekkeja.

– Ratkaisevaa oli myös Iso-Fixun keräilynopeus, jonka ansiosta asiakkaita voidaan palvella nopeammin. Asiakkaat kääntyvät ovelta ja menevät naapuriin, jos apteekissa on ruuhkaa. Myös automaatin hiljainen ääni ratkaisi. Apteekki toimii kerrostalossa, joten NewIconin piti osoittaa, ettei ääni ole häiritsevä.

Automaatiota sairaaloihin

Katkov on nelihenkisen tiiminsä kanssa tehnyt myyntityötä myös venäläisiin sairaaloihin. Katkov uskoo, että sinnikäs tuotteiden esittely johtaa vielä tuloksiin. Lääkärin uransa vuoksi Katkov tietää, että NewIconin kehittämät automaatiolaitteet kokonaisvaltaiseen lääkehuoltoon olisivat todella hyödyllisiä venäläisissä sairaaloissa.

– Esimerkiksi lääkkeiden jakelualusta ja älylääkekaappi parantaisivat paljon potilasturvallisuutta. Muistan, kun olin lääkäriopiskelija ja teimme lääkejakelua osastoilla. Se oli vaikeaa, hidasta ja keskittymistä vaativaa työtä, jota voisi hyvinkin helpottaa ja tehostaa automaation avulla.

– NewIconin etu on, että heillä on automaatiolaitteet sairaalan koko lääkehuollon ketjuun aina sairaala-apteekista osastolle saakka. Sillä erottuu kilpailussa, tietää Katkov.

Ja siinä on syy, miksi rakkaus edelleen jatkuu.