Tanskassa sairaaloiden uudistaminen jatkuu kiihtyvällä vauhdilla – uuden teknologian käyttö avainasemassa

Tanskan sairaalat ovat olleet viime vuosina merkittävässä muutosprosessissa. Laajalla uudistuksella Tanska pyrkii parantamaan ja yhdenmukaistamaan potilaiden hoitoa, potilasturvallisuutta, tehokkuutta sekä hoidon laatua sairaaloissaan koko maassa. Vuosi 2020 on täyden toiminnan vuosi sairaaloiden rakentamisessa ja kehittämisessä. Sairaalarakennuksia on valmistumassa ja käyttöön otettavaa teknologiaa ja laitteita koskevat kilpailutukset ovat käynnissä.

Tanskan sairaaloiden modernisointihankkeen yleisenä tavoitteena on ollut varmistaa nykyaikaisten terveyspalvelujen saatavuus valtakunnallisesti. Tämä tavoite pyritään saavuttamaan lisäämällä sairaaloiden erikoistumista ja varmistamalla, että sairaaloiden palveluita ja infrastruktuuria voidaan joustavasti muokata ja sopeuttaa muuttuvien hoitotarpeiden mukaan.

Uudistus vaatii myös edistyneiden työmenetelmien ja uuden tekniikan käyttöä. Kaiken kaikkiaan sairaalat haluavat olla tehokkaampia, joten painopiste on luontevasti älykkäässä tekniikassa ja automaatiossa.

Tämä näkyy myös sairaala-apteekkeissa. Automaatioratkaisut, kuten varastoautomaatit ja lääkelaimennusautomaatit kiinnostavat nyt paljon. NewIconin ensimmäinen tarjous Mega Fixu -lääkevarastoautomaatista on jo annettu, ja odotettavissa on 2–3 lisätarjousta vuonna 2020 ja 2021. Samaa odotamme myös antibioottirobotti IV ICON Twinsin suhteen.

Ahkeraa rakentamista ja taistelua COVID-19:ää vastaan

2019 oli kiireinen vuosi sairaalarakentamisessa Tanskassa. Useita hankkeita aloitettiin, oli rakenteilla ja saatiin valmiiksi. Myös useita suuria rakennussopimuksia allekirjoitettiin. Esimerkiksi Pohjois-Sjællandin uuden sairaalan rakentaminen voi nyt alkaa. Myös Sjællandin yliopistollisen Køgen sairaalan työmaa päästiin aloittamaan maansiirtotöillä.

Koko maailman yllättänyt koronakriisi aiheutti  alkuvuoden aikana paljon toimenpiteitä myös Tanskassa. Myös sairaaloiden urakoitsijat ryhtyivät heti varotoimenpiteisiin tartuntariskin rajoittamiseksi, jotta työtä olisi mahdollista jatkaa rakennustyömaalla.

Tanska on yksi parhaiten koronan ensimmäisestä aallosta selvinneistä maista. Reagoimme aikaisin, saimme viruksen nopeasti hallintaan ja pystyimme avaamaan yhteiskuntaa varhain. Terveydenhuoltojärjestelmämme perusta on vankka, ja uskon, että se on auttanut meitä selviytymään. Pystyimme myös hyödyntämään tekniikkaa kriisitilanteessa.

Yksi esimerkki tästä on ollut kansalaisten mahdollisuus videoneuvotteluyhteyteen lääkärin kanssa koronapandemian aikana. Tutkittu tieto lääketieteen palvelujen potilasturvallisuudesta on vielä melko vähäistä, mutta olemme Tanskassa keränneet siitä jo kokemusta. COVID-19-pandemian aikana on ollut erittäin järkevää käyttää videoneuvotteluyhteyttä, jossa potilas ja terveydenhuollon edustaja eivät ole fyysisesti samassa tilassa. Muun muassa yleislääkärit ovat Tanskassa aloittaneet videoneuvottelut Oma lääkäri -sovelluksen kautta.

Videoneuvottelujen yleistyminen terveydenhuollossa myös muihin kuin COVID-19:n liittyen on ehdottomasti hyvä asia. On vaikuttavaa, että näitä uudenlaisia, vaihtoehtoisia ratkaisuja on nyt saatu käyttöön niin nopeasti.

Toivotan kaikille terveyttä ja oikein hyvää kesää, näistä erittäin poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta!

Ystävällisin terveisin
Hanne Hansen-Nord
NewIconin myyntipäällikkö Tanskassa

Lisätietoa

Lataa Mega-Fixun esite

Lataa IV ICON Twinsin esite

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.