TIEDOTE: NewIcon avaa osakeannin – tähtäimessä aimo siivu miljardien eurojen arvoisesta lääkehuollon automaation markkinasta

Terveysteknologiayhtiö NewIcon hakee keskiviikkona 20.2.2019 alkaneessa osakeannissa enintään 4,99 miljoonaa euroa. Yhtiö on ollut viime vuosina haluttu sijoituskohde, koska NewIconin lääkehuollon automaatiolaitteilla voidaan tehostaa sairaaloiden ja apteekkien toimintaa sekä vähentää lääkitysvirheitä. Globaalit trendit – ikääntyvä väestö ja digitalisaation räjähdysmäinen kasvu – vaativat joka puolella maailmaa uusia ratkaisuja hoitotyön modernisointiin.

NewIconin tavoitteena on saavuttaa markkinajohtajan asema kaikissa Pohjoismaissa sekä kasvaa nopeasti Lähi-idässä ja vuonna 2018 perustetun General Icon -yhteistyöyrityksen myötä Kiinassa. Vuonna 2018 yhtiön liikevaihto kasvoi 65 prosenttia ollen 7,3 miljoonaa euroa.

– Tähtäämme yli 60 miljoonan euron liikevaihtoon vuonna 2024. Olemme silloin merkittävä lääkehuollon automaatiotoimittaja Euroopassa ja tehneet markkina-avauksen myös Pohjois-Amerikkaan, sanoo NewIcon Oy:n toimitusjohtaja Ossi Parviainen.

Osakeannin tavoitteena on kerätä sijoituksia enintään 4,99 miljoonaa euroa, jotka käytetään kansainvälistymiseen ja skaalautuvan liiketoiminnan rakentamiseen. Maantieteellisen laajentumisen rinnalla yhtiö hakee kasvua täydentämällä tuoteportfoliotaan.

– Innovatiivinen tuotekehitystiimimme suunnittelee uusia skaalautuvia digitaalisia ratkaisuja ja automaatiolaitteita kattamaan koko katkeamattoman lääkehoitoketjun, kertoo Parviainen.

Markkinan arvo yhdeksän miljardia euroa vuonna 2025

Lääkehuollon automaatiolaitteiden markkinan arvo on tällä hetkellä 5,5 miljardia euroa, jonka on ennustettu kasvavan keskimäärin yli 7 prosentin ja esimerkiksi Kiinassa peräti 13 prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2025 kokonaismarkkinan arvo on ennusteiden mukaan noin 9 miljardia euroa.*

– Uusia ratkaisuja hoitotyön tehostamiseen ja kustannusten leikkaamiseen etsitään jatkuvasti. Tulosten saavuttamiseksi sairaalat ja apteekit ovat valmiita tekemään isojakin investointeja. Lääkehuollon automatisoinnilla saavutetaan suoria kustannussäästöjä, sillä sen avulla voidaan muun muassa tehostaa hoitotyötä, pienentää varastointiin sitoutunutta pääomaa ja lääkehävikkiä, Parviainen kuvailee.

Automaatioratkaisujen kysyntää tulee kasvattamaan entisestään lisääntynyt tietoisuus lääkevirheiden kustannusvaikutuksista yhteiskunnalle. Lääkitysvirheet ovat suuri ongelma kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi Suomen sairaaloissa ilmoitetuista haittatapahtumista noin 40 prosenttia kohdistuu lääkitysvirheisiin. Englannissa puolestaan tapahtuu 237 miljoonaa lääkitysvirhettä vuosittain.

– Potilas- ja työturvallisuus parantuvat, kun toimintoja digitalisoimalla ja automatisoimalla voidaan vähentää inhimillisiä virheitä, tahattomia lääkealtistumisia ja lääkelaimennusvaiheen käsittelyerehdyksiä. Automatisoimalla lääkehuollon rutiinityövaiheet lääkehuollon ammattilaisille jää enemmän aikaa asiantuntijatehtäviin, Parviainen kiteyttää.

Sijoitukset kasvuun, kansainvälistymiseen ja tuotekehitykseen

NewIconin osakeannin järjestää sijoituspalveluyritys Springvest Oy, joka järjesti myös NewIconin aiemman rahoituskierroksen vuonna 2017. Tuolloin NewIcon keräsi 4,3 miljoonaa euroa, mikä toi yhtiölle lähes 300 uutta osakkeenomistajaa.

Vuonna 2018 kiinalainen Highlight Health Investment Limited sijoitti 4,5 miljoonaa euroa NewIconiin. Samalla NewIcon perusti yhteisyrityksen Shanghaihin paikallisen apteekkiautomaatioalan markkinajohtajan kanssa. NewIconiin on luottanut myös Euroopan investointipankki (EIP), joka myönsi yhtiölle lainarahoituksen vuonna 2016.

NewIcon on käyttänyt sijoitukset kasvuun, kansainvälistymiseen ja tuotekehitykseen. Isoimmat panostukset ovat olleet myynnin, markkinoinnin ja jakelukanavien kehittämisessä. Vuonna 2018 NewIcon laajensi toimintaansa viiteen uuteen maahan ja saavutti lisää jalansijaa Israelissa, jossa se kasvatti toimintaansa apteekkipuolelta sairaalamarkkinoille.

– Vaikka saamamme sijoitukset ovat olleet merkittäviä, markkinan kokoon suhteutettuna ne ovat maltillisia. Jotta yhtiöllä olisi kyvykkyys kasvaa, on välttämätöntä tehdä investointeja kasvuun etupainotteisesti, toteaa Parviainen.

*Lähde: Grace Market Data: Global Pharmacy Automation Systems Market 2017-2025 by End-user, Product and Region June 2018.

Lisätietoa

Lue lisää rahoituskierroksesta Springvestin sivuilta

 

Ossi Parviainen
Toimitusjohtaja
NewIcon Oy
+358 50 549 7656
ossi.parviainen@newicon.fi

 

Terhi Vapola
Toimitusjohtaja
Springvest Oy
+358 40 803 6407
terhi.vapola@springvest.fi

 

NewIcon Oy on vuonna 2007 perustettu terveysteknologiayhtiö, joka on erikoistunut lääkehuollon automaatiolaitteisiin. Yhtiö on toimittanut lääkehuollon automaatioratkaisuja jo yli sataan apteekkiin ja sairaalaan Suomessa, Tanskassa, Venäjällä, Israelissa, Iranissa ja Kiinassa. Henkilökuntaa on noin 60. Yhtiöllä on käytössään sertifioitu ISO 9001 -laatujärjestelmä.

 

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.