HUS Apteekissa validoidaan reilu 10% keräillyistä lääkkeistä – virhemarginaali alle 0,02%

Sairaala-apteekkeja ja niistä toimitettavien lääkkeiden farmaseuttista validointia koskeva lääkelaki kaipaa päivitystä. Lainsäädännön näkökulmasta farmaseutin tekemä lääketarkastus on korvaamaton, eikä laki tunnista lääkekeräilyä helpottavaa automaatiota, joka monissa sairaaloissa ja terveydenhuollon yksiköissä on jo arkipäivää. HUS Apteekissa validoitiin Mega-Fixu-varastoautomaatin tultua jokainen lääkepakkaus yli vuoden ajan, kunnes virhemarginaali saatiin todistetusti alle 0,02 prosenttiin ja validoinnin määrä laskettiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin lääkekeräilyn ja -jakelun päätoimipiste on Meilahdessa sijaitseva HUS Apteekki. Siellä lääkekeräilyä johtaa NewIconin Mega-Fixu-varastoautomaatti, joka keräilee 38 prosenttia kaikista HUSin toiminta-alueella jaeltavista lääkkeistä.

Mega-Fixu varastoi tällä hetkellä sisälleen vajaat 80 000 lääkepakkausta, yhteensä yli 1100 nimikettä. Automaation lisäksi lääkkeitä keräillään kuitenkin myös manuaalisesti käsin, sillä esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet ja painavat lääkepakkaukset säilytetään automaatin ulkopuolella. HUS Apteekin tuotantopäällikkö, johtava proviisori Sirpa Nieminen kertoo, että tulevaisuuden tavoitteena on lääkekeräilyn vahva keskittäminen.

– Automaation rooli lääkekeräilyssä on meille todella iso ja merkittävä. Tärkeintä on varastoautomaatin tuoma tehokkuus ja oikeellisuus, sillä automaatti on lähes aina ihmistä nopeampi ja tarkempi. Kun Helsingin kaupunki liittyi osaksi HUS Apteekkia vuonna 2016, emme olisi pystyneet täyttämään asiakkaiden tarpeita ilman varastoautomaattia. Tulevaisuudessa tarkoituksena on kasvattaa Mega-Fixun keräilyosuutta ja hyödyntää sen älyä myös sellaisten lääkkeiden lääkevarmennukseen, jotka sijaitsevat automaatin ulkopuolella, Nieminen sanoo.

Luottamus varastoautomaattiin syntyi validoinnin tuloksena

HUSilla joka kymmenes toimitusrivi menee automaattisesti validoitavaksi. Tuotekohtaista validointia käytetään sellaisten valmisteiden kohdalla, joissa on havaittu esimerkiksi kahden pakkauksen kiinnitarttumisriski. Varastoautomaatti Mega-Fixu myös lähettää validoitavaksi sellaiset lääkelaatikot, joissa se itse arvioi olevan virheellistä sisältöä. Näin ollen validoitujen lääkkeiden osuus kaikista keräillyistä lääkkeistä kasvaa todellisuudessa noin 12–16 prosenttiin.

Varastoautomaattiin syötetään sisään HUS Apteekissa päivittäin 2500–4000 lääkepakkausta, ja automaatti keräilee päivittäin 250–350 lääkelaatikkoa. Viime vuonna HUS Apteekin varastoautomaatilla keräiltiin noin 800 000 lääkepakkausta ja tästä määrästä validoitiin 14 prosenttia, eli 110 000 pakkausta.

– HUSin validointiprosessi on pitkän työn tulos. Kun Mega-Fixu otettiin käyttöön HUS Apteekissa, ensimmäisen vuoden aikana jokainen lääkepakkaus validoitiin. Kun saimme virhemarginaalin alle 0,02 prosenttiin, voitiin validoinnin määrää keventää. Sen jälkeen saatoimme varmasti luottaa siihen, että Mega-Fixu toimii kuten pitää. Haluamme kuitenkin edelleen validoida lääkkeitä kymmenen prosentin satunnaisotannalla, jotta voimme varmistaa lääkitysturvallisuuden ja Mega-Fixun toiminnan luotettavuuden, Nieminen kuvailee.

Lääkelakia päivitettävä yhteistyössä

Maailma on muuttunut nopeasti viimeisten vuosikymmenten aikana ja automaatio tullut kiinteäksi osaksi terveydenhuollon arkea. Lääkelakia ei kuitenkaan ole päivitetty tarkastuksen osalta 80-luvun jälkeen, eikä se tunnista automaation roolia lääkekeräilyssä. Niemisen mielestä lakia tulisi kehittää yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

– Kaiken lähtökohtana on potilas- ja lääkitysturvallisuus, siitä on varmasti jokainen taho samaa mieltä. Lainsäädännön näkökulmasta farmaseutin tekemä validointi on paras mahdollinen, vaikka todellisuudessa automaatio on lähes aina ihmistä tarkempi. Jos varastoautomaatti toimii todistetusti luotettavasti, olisi syytä pohtia, tuoko farmaseutin tekemä satunnaistarkastus lisäarvoa, vai voisiko saman tehtävän hoitaa myös esimerkiksi lääketeknikko, kommentoi Nieminen.

Lääkelakia päivittämällä ja automaation osuutta lisäämällä lääkekeräilyn parissa työskentelevän henkilökunnan työaikaa voitaisiin vapauttaa työtehtäviin, joissa ihminen on korvaamaton.

– Voi olla, että tulevaisuudessa ei edes ole tarpeeksi henkilöresursseja käytettäväksi lääkelogistisiin tehtäviin, vaan ihmisiä tarvitaan asiakaspalvelussa ja siellä, missä potilaat ja muut terveydenhuollon ammattilaiset ovat. Silloin automaatin apu on olennaista, Nieminen kiteyttää.

Lue lisää:

Sairaalan lääkehuollon automaatio

Lisätietoa

Sirpa Nieminen
Tuotantopäällikkö, johtava proviisori
HUS Apteekki
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala

 

Kysy lisää myynti@newicon.fi

 

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.