Caset
Tarinoita lääkehuollon automaatiosta
Tarinoita lääkehuollon automaatiosta
NewIconin eMED ICON -älylääkekaapit auttavat seuraamaan lääkehävikkiä Sydvestjysk -sairaalan potilasosastolla.
"Iso-Fixu on osoittautunut kaikin puolin kannattavaksi ratkaisuksi, joka nopeuttaa työtä ja poistaa inhimilliset virheet. Vaikka robotin tulo apteekkiin aluksi herättikin kysymyksiä, enää ei kukaan vaihtaisi sitä pois."
Juttelimme proviisori Ville Peuran kanssa, millaisia kokemuksia hänellä on ollut sekä vanhasta että uudesta Iso-Fixu varastoautomaatista.
"HUSin validointiprosessi on pitkän työn tulos. Kun Mega-Fixu otettiin käyttöön HUS Apteekissa, ensimmäisen vuoden aikana jokainen lääkepakkaus validoitiin. Kun saimme virhemarginaalin alle 0,02 prosenttiin, voitiin validoinnin määrää keventää."
"Ilman varastoautomaattia olisimme varmasti joutuneet vuosien aikana rekrytoimaan lisää henkilökuntaa ja tekemään uusia tilajärjestelyjä kasvaneen reseptuurin vuoksi."
”Olen päässyt kehittämään osaamisalueitani teknisenä työntekijänä. Työpäivissäni on varastoautomaatin ansiosta kivaa vaihtelua, kun aikaa riittää varastotöiltä muuhun apteekkityöhön."
"Alussa ihmisiä pelotti, että viekö lääkkeiden otto älylääkekaapista enemmän aikaa kuin ennen, kun prosessiin liittyy uusia vaiheita."
”Varastoautomaatti on auttanut optimoimaan työaikaamme ja liikkumistamme työtiloissa. Olemme pärjänneet samalla henkilökunnalla, vaikka reseptitoimitukset ovat lisääntyneet jopa 20 prosenttia muutettuamme uuteen apteekkitilaan."
”Automaatiolaitteiden myötä sairaala-apteekin ja osastojen välinen yhteistyö on lisääntynyt."
Automaation käyttöönotto tarkoittaa isoja muutoksia sairaalan prosesseihin ja toimintatapoihin. Jotta siirtymävaihe uuteen sairaalaan tapahtuisi sujuvasti, valmistaudutaan toimintatapojen muutoksiin hyvissä ajoin.
"Tuntuu mukavalta, että varastoautomaattiin liittyvät kuukausittaiset menot ovat kohtuullisia ja ennustettavia."
"Pidän Iso-Fixua investointina – jos joskus päätän myydä apteekin, varastoautomaatti nostaa sen arvoa."
Tilojen aseptiikkaa heikensi henkilökunnan ylimääräinen liikehdintä salissa, kuten lääkkeiden haku toisista huoneista tai lääkekaappien täyttö leikkausten aikana.
Apteekkari huomasi jo parissa viikossa, että päivitysten ansiosta tavaran purku varastoautomaattiin nopeutui jopa 20 prosenttia.
Sairaanhoitajan työ teho-osastolla sisältää paljon nopeaa reagointia ja akuuttia lääkehoitoa - virheille ei ole varaa. Uusi teknologia on tehostanut rutiinitehtäviä.
"Varastoautomaatin tärkeimpänä ominaisuutena pidän monipakettikeräilyä, jonka ansiosta robotti voi kerätä ja toimittaa yhdellä kertaa jopa 14 lääkepakettia."
Manuaalisessa työssä toistuva sormien pinsettiote sekä ranteen kiertoliike lääkepullojen lävistämisen yhteydessä rasittavat käsiä ja hartioita kohtuuttomasti.
Varastoautomaatti sai nimensä Pohjois-Karjalan keskussairaalan sairaala-apteekin työntekijöiden äänestyksessä. Kerttu on nopeuttanut eniten lääketyöntekijöiden tehtäviä ja vapauttanut aikaa lääketilausten tekemiseen.
Varastoautomaatti on vähentänyt työn kuormitusta ja nopeuttanut työskentelyä. Yksitoikkoista varastohyllyjen täyttämistä ei enää ole. Tavaroiden purku on sujuvaa, sillä automaatti ei tee inhimillisiä virheitä.
"Halusin maksimoida asiakaspalvelutilan, joten reseptilääkkeet piti saada mahdollisimman kompaktiin tilaan. Tilaa tarvitaan muille, lisämyyntiä tuoville tuotteille."
"Muutosten ansiosta apteekin palvelupolku parantui ja asiakaspalvelutilanne rauhoittui, kun farmaseutti saa noukittua lääkkeet helposti selkänsä takana olevasta automaatista."
Kyseessä on maailman suurin täysautomaattinen varastoautomaatti, jossa kaksi käsivarsirobottia sisäänsyöttää varastoon 4000-5000 lääkepakkausta päivässä.
"On mielenkiintoista nähdä, mitä reseptilääkettä hakevat asiakkaat tykkäävät, kun voivat valita näytöltä kätevästi muitakin tuotteita."
Tampereella Viinikan apteekissa kyllästyttiin toistuviin murtoihin, jotka aiheuttivat ylimääräistä vaivaa ja turvattomuuden tunnetta.
Vielä alkuvuodesta apteekin tekninen työntekijä vietti varastossa koko työpäivänsä.
"Antibioottirobotti muuttaa työskentelyä etenkin niillä osastoilla, joissa kefuroksiimia menee paljon. Sairaanhoitajien aikaa säästyy hoitotyöhön ja farmaseuttien aikaa lääkehoidon tukemiseen."
Kaarisairaalan leikkaussaleihin, heräämöön, teho-osastoille ja sektiosaleihin on otettu ensimmäisenä Suomessa käyttöön elektroniset eMED ICON -älylääkekaapit.
Uusien rakennusten ja peruskorjausten lisäksi Kuopion yliopistollista sairaalaa on modernisoitu automatisoimalla lääkehuoltoa.
"Olemme voineet kohdistaa teknisten työntekijöiden ajankäyttöä tehokkaammin. Koska tavaran purku on nopeutunut, on aikaa säästynyt sellaisiin työtehtäviin, joihin aikaisemmin ei meinannut jäädä aikaa."
"Asiakas näkee palvelutiskiltä robotin seinän, johon on teipattu raikas kuva ruohikosta. Seinällä on valkoiset kaapistot ja lääkkeiden ulosottoaukko."