Iso-Fixu joustaa apteekin tarpeen ja käytettävissä olevan tilan mukaan

Kuva: NewIconin tuotantotiimi laajensi Hollolan apteekin Iso-Fixu-varastoautomaattia. Kuvan on ottanut apteekkari Päivi Pelkonen.

Kun Hollolan apteekkiin hankittiin Iso-Fixu-varastoautomaatti nelisen vuotta sitten, ajateltiin sen riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Muutto Prisman yhteyteen kasvatti kuitenkin liiketoimintaa jopa yllättävän paljon. Kun vuoden 2021 alussa Fimea teki päätöksen, joka velvoitti apteekit pitämään varastoissaan kaikkia lääkkeitä kahden viikon keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän, oltiinkin yhtäkkiä lisäkapasiteetin tarpeessa.

Apteekkari Päivi Pelkonen myöntää, että uusi tilanne pakotti miettimään erilaisia vaihtoehtoja huolellisesti. Iso-Fixun kapasiteetti ei sellaisenaan olisi enää riittänyt varastoimaan kaikkia lääkkeitä, eikä vasta muutaman vuoden käytössä ollutta automaattia haluttu vaihtaa.

– Uusissa tiloissa oli kuitenkin vapaata lattiapinta-alaa, joten ryhdyin pohtimaan mahdollisuuksia laajentaa Iso-Fixua uusilla kaappiriveillä. Kysyin asiaa NewIconilta, ja heillä oli kokemusta vastaavantyyppisestä projektista.

Tehokas tilankäyttö edellyttää huolellista suunnittelua

Aiemmassa hankkeessa jatko-osa oli kuitenkin tehty Iso-Fixun peräpäähän. Hollolassa tuli siellä suunnassa ulkoseinä vastaan, joten jatko täytyi tehdä eteen.

NewIconin tuotantopäällikkö Henry Ansomäki kertoo, että tämä toi jo lähtökohtaisesti vaativaan projektiin merkittävästi lisähaasteita.

– Iso-Fixun sähkökeskukset sijaitsevat robotin etuosassa, joten kun jatko tehdään eteen, joudutaan nämä keskukset siirtämään ja mahdollisesti myös kaapeleita jatkamaan. Tietokannan osalta lisätyötä aiheuttaa se, että ns. nollapaikka joudutaan siirtämään ja olemassa olevien koordinaattien sijainnit laskelmoimaan uudelleen ja tarkastamaan käyttöönottovaiheessa.

Kun Iso-Fixun kaltaista, paljon tilaa vievää robottia rakennetaan, tilassa ei tyypillisesti ole paljoakaan muuta tavaraa vielä sisällä. Näin pisimmätkin komponentit saadaan sisälle vaivattomasti. Kun valmiiseen ympäristöön tuodaan lisäkomponentteja, vaikeuskerroin kasvaa huomattavasti. Reitit oli laskettava etukäteen huolellisesti, jotta voitiin varmistua siitä, että 7,5 metriä pitkän johteen kaltaiset komponentit saatiin taiteltua paikalleen. Iso-Fixusta myös purettiin pari kaappiriviä, jotta johteen paikoilleen asentamiseen tarvittava tila saatiin varmistettua. Tällaisissa tilanteissa on syytä edetä mieluummin varmoin askelin kuin mahdollisimman nopeasti.

Kuva: Reitit oli laskettava etukäteen huolellisesti, jotta voitiin varmistua siitä, että 7,5 metriä pitkän johteen kaltaiset komponentit saatiin taiteltua paikalleen.

Tarkat laskelmat varmistavat sujuvan projektin

Iso-Fixun kaltainen suuri lääkevarasto on apteekin toiminnan kannalta kriittinen tekijä. Hollolan apteekki oli näin ollen suljettava asiakkailta asennustöiden ajaksi, mikä loi omalta osaltaan aikataulupainetta tekemiselle. Apteekki suljettiin lauantaina ja Iso-Fixu tyhjennettiin käsin. Tätä seurasi 30 tunnin yhtämittainen työskentelyjakso, jotta maanantaiaamuna apteekin auetessa kaikki oli valmista ja lääkkeet takaisin paikoillaan.

Henry Ansomäki painottaa huolellisen suunnittelun merkitystä: näinkin mittavat hankkeet onnistuvat, kun odottamattomat yllätykset pystytään minimoimaan.

– Suunnitelmat pitivät kutinsa ja onnistuimme kerralla – tarkoilla laskelmilla saimme koordinaatit kohdilleen. Myös käyttöönottovaihe sujui hyvin. Tämä projekti antoi meille reippaasti kokemusta kaappirivien lisäämisestä Iso-Fixuun. Siitä on varmasti hyötyä, kun laajennustarpeita syntyy muissakin apteekeissa.

Onnistuneesta työstä Henry Ansomäki haluaakin osoittaa kiitokset asentajille Eemeli ja Kalle Pirskaselle, käyttöönottaja Mikko Tervoselle ja erittäin tärkeästä etätuesta ohjelmistoasioissa Sami Korhoselle.

Hollolan projekti osoittaa, että jos vain lattiapinta-ala antaa myöten, Iso-Fixuun voidaan lisätä kaappirivejä kuin legopalikoita. Suurten ja haastavien komponenttien paikalleen saaminen onnistuu, kunhan tilan antamat mahdollisuudet osataan laskea oikein. Sama pätee tilanteisiin, joissa sähkökeskusten kaltaisten osien paikkaa joudutaan vaihtamaan uusien kaappirivien tieltä. Päivi Pelkonen iloitsee siitä, että projekti sujui hyvin ja apteekki pystyi palaamaan suunnitellussa aikataulussa normaaliin arkeen.

– NewIconin asentajat olivat tosi ammattilaisia, työ sujui hienosti. Asioista oltiin selvästi perillä ja kaikkeen oli varauduttu. Iso-Fixu on osoittautunut kaikin puolin kannattavaksi ratkaisuksi, joka nopeuttaa työtä ja poistaa inhimilliset virheet. Vaikka robotin tulo apteekkiin aluksi herättikin kysymyksiä, enää ei kukaan vaihtaisi sitä pois.

Lue lisää:

Apteekin lääkehuollon automaatio