Luottamus on vain kasvanut NewIconin tekemiseen

Julkaistu 2.6.2017

Apteekkari Helvi Hänninen osui NewIconin markkinointijohtaja Jori-Matti Savolaisen kanssa sattumalta samaan tilaisuuteen. Savolainen kertoi, että yritys etsii pilottiapteekkia Iso-Fixu-lääkevarastoautomaatilleen. Niinpä suomalaisesta Pielaveden apteekista tuli pian ensimmäinen NewIconin apteekkiasiakas vuonna 2008.

Entisten tilojen ahtaus vaikutti eniten varastoautomaatin hankintapäätökseen. Kokonaisvaltainen suunnittelu ja auttaminen remonttijärjestelyissä vahvistivat luottamusta. Hännisen mielessä ei vilahtanutkaan epäilyksiä, vaikka automaatin tulo jännittikin. Innostus oli molemminpuolista.

Aika varastoautomaatin jälkeen on ollut mieleenpainuvaa. Kaikki toiminnat ovat sähköistyneet, kuten laskutus ja e-reseptin tulo. Myös tiedonvälitys on muuttunut. Vanha kirjeposti on vähentynyt, ja faksia ei kannata enää ylläpitää.

– Tämä tuntuu ihan historialliselta ajalta, Hänninen summaa.

Vaikeuksista voittoon

Ensimmäinen pilottiversio ei toiminut odotetusti, ja käyttäjät joutuivat olemaan paljon yhteydessä NewIconiin. Hännisen usko yritykseen ei kuitenkaan haalistunut. NewIcon kulki koko ajan apteekin rinnalla ja auttoi.

– Kun ihmiset ovat NewIconissa tuttuja, heille on ollut alusta asti helppo esittää kysymyksiä. He eivät ole virkamiesmäisiä tai turhan tärkeitä, Hänninen kertoo.

NewIcon kehitti jatkuvasti lääkevarastoautomaattia saamansa palautteen pohjalta, ja nykyinen Iso-Fixu tuli Pielaveden apteekkiin vuonna 2011. Samalla apteekki muutti uusiin ja isompiin tiloihin. Iso-Fixu on vähentänyt käyttäjien työn kuormitusta ja nopeuttanut työskentelyä. Yksitoikkoista varastohyllyjen täyttämistä ei enää ole. Tavaroiden purku on sujuvaa, eikä automaatti tee inhimillisiä virheitä.

– Iso-Fixu on pilottiversiosta kovasti kehittynyt ja erinäköinen toimintayksilö.

Sujuvaa etähuoltoa

Jos on ollut ongelmia, Iso-Fixu on saatu toimintakuntoon varsin nopeasti puhelimen ja etäyhteyden kautta. Myös määräaikaishuollot ovat järjestyneet jouhevasti.

– Kun otimme uuden ohjelmiston käyttöön, käyttäjät eivät edes juuri tarvinneet opastusta, apteekkari kiittelee.

Alkuun muutamat apteekit kävivät tutustumassa Pielaveden apteekin lääkevarastoautomaattiin, mutta nykyisin NewIconin Iso-Fixuja on Suomessa ja ulkomailla jo yli 60 apteekissa, joten niihin on voinut tutustua muuallakin. NewIconista on tullut Suomen markkinointijohtaja apteekkien varastoautomaatiossa ja se käyttää ainoana tekijänä aitoja käsivarsirobotteja.

Hännisen mukaan miesasiakkaat miettivät naisia enemmän varastoautomaatin toimintaa ja sitä, mistä lääkkeet tulevat. Työntekijöille jää automaatin ansiosta kolmannes enemmän aikaa keskustella asiakkaiden kanssa kuin aiemmin.

Hänninen ei ole laskenut tarkemmin kahden robottinsa kustannuksia, mutta tuote on jo maksanut itsensä takaisin.

– Luottamus on vain kasvanut NewIconin tekemiseen. Pois ei enää Iso-Fixua annettaisi.

Lisätietoa

Lue lisää: