Julkaistu 26.3.2015
– Apteekistamme on tullut niin sanottu kauppakeskusapteekki, minkä vuoksi myynnin pääpaino on siirtynyt reseptilääkkeistä itsehoitotuotteisiin, kertoo apteekkari Nina Ronimus.
Uuteen tilaan ei ollut tilan puutteen vuoksi mahdollista edes ajatella perinteistä laatikkorivistöä. Yrityksen aikaisemman varastoautomaatin siirtäminen ei myöskään tullut kyseeseen. Hollantilainen automaatti olisi vienyt rutkasti enemmän lattiapinta-alaa kuin kuopiolainen varastorobotti, jonka kahdeksan varastomoduulia ja niitä suojaavat seinät kohoavat katonrajaan saakka.
– Varaston korkeutta voitiin räätälöidä tarpeidemme mukaan. Kaappia jopa madallettiin juuri ennen asennusvaihetta 10 senttimetriä, koska lamppujen kiskot ottivat yllättäen kiinni, muistelee Ronimus.
Iso-Fixun koko, tuhansien lääkkeiden varastokapasiteetti ja kollegojen kehut olivat asioita, jotka vaikuttivat Ronimuksen investointipäätökseen. Hänen sisustussilmäänsä miellytti myös ajatus varastosta, jonka ulkokuoren saisi tuunattua mieleiseksi.
– Asiakas näkee palvelutiskiltä robotin seinän, johon on teipattu raikas kuva ruohikosta. Seinällä on valkoiset kaapistot ja lääkkeiden ulosottoaukko, kuvailee Ronimus.
Vaakakupissa painoi hyvin paljon myös varastojärjestelmän kotimaisuus. Sen lisäksi että järjestelmän käyttöliittymä on suomenkielellä, myös asennus, tekninen tuki ja huolto hoituvat omalla äidinkielellä. Myös tekninen työntekijä Tiina Salminen iloitsee, että käytössä on kotimainen laite ja taustalla suomalaiset asiantuntijat.
– Robotin käyttö on helppoa ja tuntuu turvalliselta, että voi soittaa heti, jos tulee ongelmia.
Neljän kuukauden käyttökokemuksen perusteella Ronimus antaa Iso-Fixulle arvosanan yhdeksän ja Salminen arvosanan kahdeksan ja puoli. Ronimuksen mukaan täyttä kymppiä ei ansaitse mikään kone.
– Iso-Fixu hyrrää nyt alun lastentautien jälkeen oikein hyvin. Käyttöönottoa hidasti muun muassa se, että varastoon oli asennettu väärän kokoisia hyllypaikkoja. Olisimme kaivanneet tarkempia ohjeita siitä, minkälaiset paketit menevät varastoon, kertoo Ronimus.
Salminen kertoo, että varaston täysautomaattinen sisäänsyöttö on tuonut hänen työhönsä joustavuutta. Teknisillä työntekijöillä on enemmän aikaa esimerkiksi tuotteiden esillepanoon myymälän puolelle.
– Lääkkeiden lajittelu on helpottunut, sillä lääkepaketit voi laittaa epämääräiseen järjestykseen tasolle, josta varastorobotti siirtää ne hyllyille. Aikaisemmin syötimme käsin lääkkeiden tiedot koneelle ja katsoimme niille paikat.
– Toki syötön ajan pitää olla vähän hollilla ja tarkistaa välillä etteivät paketit ole jääneet jumiin. Näin ei ole kyllä vielä käynyt, tarkentaa Salminen.
Salmisen mukaan plussaa entiseen automaattiin verrattuna on myös se, että Iso-Fixu siirtää tilaukset ja muut tiedot automaattisesti MAXX-apteekkijärjestelmään. Käsityö ja virhekirjausten mahdollisuus on poistunut. Lisäksi Iso-Fixu pitää varaston koko ajan tuoreena, sillä se tunnistaa lääkepakettien vanhentumistiedot.
Kaurialan apteekin väki jatkaa tutustumista Iso-Fixuun ja antaa sille tuttavallisemman nimen heti, kun selviää onko robotti nainen vai mies.
– Ensin Fixun pitää paljastaa meille henkilöllisyytensä, sanoo Ronimus pilke silmäkulmassa.
Kaurialan Apteekki, Hämeenlinna
Apteekkari Nina Ronimus
11 (3 proviisoria, 4 farmaseuttia, vuokrafarmaseutteja tarpeen mukaan, 3 teknistä työntekijää, 1 lääketeknikko)
Reseptuuri: 54 985 (v. 2014)
Iso-Fixun asennus lokakuussa 2014
Lue lisää: