Viinikan apteekin varastorobotti taistelee myös murtoja vastaan

Julkaistu 28.9.2015

Tampereella Viinikan apteekissa kyllästyttiin toistuviin murtoihin, jotka aiheuttivat ylimääräistä vaivaa ja turvattomuuden tunnetta. Vanhat, kovia kokeneet lääkelaatikot piti joka tapauksessa vaihtaa uusiin, joten apteekissa päätettiin tehdä reilu päivitys tähän päivään.

– Totesin, että koska laatikot menisivät kuitenkin vaihtoon, miksi emme siirtyisi samalla apteekkitekniikassa tälle vuosituhannelle, apteekkari Liisa Lehtinen sanoo.

Robotin myötä murtovarkaiden elämä hankaloituu, sillä lääkkeet ovat varaston hyllyillä satunnaisessa järjestyksessä, eivätkä kutsumattomat vieraat pääse niihin yhtä helposti käsiksi. Robotti näyttää varkaille nopeasti, että murrot ovat turhia.

– Varkaat eivät viimeisimmällä keikallaan edes saaneet mitään, mutta paikat rikottiin ja meille aiheutui paljon turhaa työtä. Apteekin lääkelaatikoston eteen asetettu metalliverkko ei murtoja estänyt, mutta uskomme, että nyt kun ”oikeiden” lääkkeiden löytyminen on varkaalle lähes mahdotonta, murrot tulevat vähenemään, proviisori Niina Ala-Nikkola sanoo.

Aikaa asiakkaan kohtaamiseen

Viinikan apteekissa robotin hankintaa pohdittiin pitkään ja investointi mietitytti pienehkön apteekin omistajaa melkoisesti.

– Kävin tutustumassa kollegoiden vastaaviin laitteisiin paikan päällä ja kuulin kannustavia kokemuksia. Kotimaisuudella ja etenkin huollon sujuvuudella oli iso merkitys, enkä lopulta oikeastaan edes harkinnut muita vaihtoehtoja kuin Iso-Fixua. Kyllä hankinnan kannattavuutta piti laskea moneen kertaan, mutta vaakakuppi kallistui lopulta sen puoleen. Tärkeintä on, että nyt henkilöstömme aikaa vapautuu siihen tärkeimpään eli lääkeneuvontatyöhön, Lehtinen sanoo.

Kun se vaikein osuus eli hankintapäätös oli tehty, alkoi homma rullata sujuvasti. Laitteen koko mietitytti apteekkaria aluksi, mutta sen sijoittaminen ei ollut lopulta hankalaa. Selvittiin pienellä pintaremontilla, eikä apteekin ovia tarvinnut sulkea päiväksikään asennuksen vuoksi. Kaikkiaan asennusvaiheeseen meni parisen viikkoa.

– Kaikki meni todella mutkattomasti. Meidät pidettiin koko ajan hyvin ajan tasalla projektin etenemisestä ja olimme henkisesti hyvin valmistautuneita. Käyttöohjeet ja selkeät kuvat auttoivat orientoitumaan tulevaan.

Piristysruiske arkeen

Elämä Iso-Fixun kanssa on lähtenyt rullaamaan hyvin ja robotti hoitaa nyt apteekin raskaimmat tavararutiinit. Robotti lajittelee saapuvat lääkkeet omille paikoilleen, jolloin apteekkihenkilöstön aikaa vapautuu asiakaspalveluun.

– Alkujumppaus on ollut sitä, että olemme vaihtaneet vähän uuden kokoisia hyllyjä. Homma kävi helposti, jopa tällainen sisäsiisti proviisori osasi vaihtaa hyllyt, Ala-Nikkola naurahtaa. Kiitosta saa myös NewIconin tarjoama etäpalvelu, jolla varmistetaan automaatin toimivuus etäyhteyden päästä.

Henkilöstö on suhtautunut uuteen, Fiksuksi kutsuttavaan robottiin innostuneesti. Hankinnan taustalla ei missään vaiheessa ole ollut henkilöstösäästöt vaan nimenomaan apteekkityön nykyaikaistaminen ja asiakaspalvelun kehittäminen. Saapuvan tavaran vastaanotto ja paikoilleen lajittelu sujuu nyt robotin avulla nopeasti.

– Kun kerroin tulevasta hankinnasta, oli ilmassa ehkä pientä pelonsekaisuutta, mutta nyt kun olemme päässeet käyttämään robottia, on huomattavissa jopa pientä ylimääräistä innostusta, Lehtinen kertoo.

– Asiakaspalvelu on rauhoittunut suunnattomasti, kun robotti tuo lääkkeet. Enää ei tarvitse koko ajan kävellä edestakaisin. Asiakkaiden kanssa robotista keskustellaan lähes päivittäin. Asiakkaat kyselevät esimerkiksi, että onko siellä ihminen pudottamassa tuotteita ja että voiko robotti tehdä virheitä. Paljon on tullut myös mukavia ”Oho!”-kommentteja, Ala-Nikkola lisää.

Pienet lääkepakkaukset ovat pop

Tavaran tilaaminen, varastonhallinta ja tavaran purku ovat robotin myötä helpottuneet huomattavasti.

– Varastonhallintaan liittyen minulle on tullut iso-Fixun myötä uusia oivalluksia ja uutta intoa varastonhallintaan, Ala-Nikkola iloitsee.

– Ennen en kiinnittänyt huomiota pakkauskokoon tai siihen, missä siinä on viivakoodi. Nyt asia on tullut konkreettiseksi, kun olen huomannut, että kaikki pakkaukset eivät sovikaan automaattiin. Lähettäisinkin viestiä lääkeyritysten suuntaan: tehkää yhteistyötä robottivalmistajien kanssa ja pakatkaa lääkkeet siihen kokoon, että ne mahtuvat automaattiin. On kilpailuetu, että pakkaus mahtuu Fixuun, Ala-Nikkola huomauttaa. Pienet pakkaukset ovat pop!

Lue lisää

Apteekin lääkehuollon automaatio

Lisätietoa

Viinikan Apteekki
Apteekkari: Liisa Lehtinen
Henkilökunta:  6  (1 proviisori,  3,5 farmaseuttia, 1,5 lääketeknikkoa)
Reseptuuri: 51500 /2014
Iso-Fixun asennus elokuussa 2015

 

Lue lisää: