Hyvät lähtötiedot ovat avain onnistuneeseen talotekniikkaan
Torstai 21.4.2016
Torstai 21.4.2016
– Ei ole itsestäänselvää, että toimittajalla on heti antaa lähtötiedot, jotka tarvitaan talotekniikan suunnitteluun. Tietoja ovat esimerkiksi lääkeautomaattien sähkö- ja automaatioliitännät, laiteiston tuottamat lämpökuormat ympäristöön sekä tarvittavat ilmavirrat. Hankintavaiheessa olisi hyvä varmistaa, että toimittajalla on osoittaa tarvittavat lähtötiedot, neuvoo Kämäräinen.
Oikeilla kytkennöillä ja säädöillä vaikutetaan esimerkiksi lääkkeiden säilytysolosuhteisiin, joille on hyvin tarkat raja-arvot. Onnistunut talotekniikka pitää sairaalatilat ja automaatiolaitteet juuri oikeassa lämpötilassa ja ilmakosteuden haluttuna. Oikealla paineistuksella puolestaan varmistetaan ettei haitallisia partikkeleita pääse vääriin paikkoihin. Ilmanvaihto, jäähdytys ja lämmitys ovat tärkeitä toimintoja, joiden varmistamiseen on tärkeä miettiä myös toimivat varajärjestelmät kriittisissä toiminnoissa.
– Sähkönjakeluhäiriöt on huomioitu yleensä hyvin sairaaloiden riskienhallintasuunnitelmassa. Tiedot pitäisi kuitenkin saada siirtymään entistä tehokkaammin koko rakentajaketjun tietoon, jotta voidaan suunnitella, kuinka varavoima tai muu järjestelmä otetaan käyttöön kunkin laitteen kohdalla. Viestintä onkin tärkeässä roolissa sairaalaprojekteissa, joissa on mukana monia eri tahoja ja paljon erilaista tekniikkaa, kertoo Kämäräinen.
Energiansäästö on asia, joka korostuu yhä voimakkaammin sairaaloiden ja muiden julkisten rakennusten talotekniikan suunnittelussa. Esimerkiksi ilmanvaihtoon voidaan kytkeä lämmöntaltteenottoja ja hyödyntää lääkeautomaateissa syntyvää ylilämpöä tuloilman lämmittämiseen.
– Lääkevarastorobotin lämpökuorma eli hetkellinen teho on suuruusluokkaa 600 wattia. Sitä voi verrata vedenkeittimeen, jonka teho on 1000 wattia. Pienistä puroista syntyy joki eli useista laitteista saatavalla hukkalämmöllä on mahdollista alentaa vuotuista ostoenergiantarvetta. Ilman lämmöntalteenottoa lämpö ajettaisiin ulos harakoille, sanoo Kämäräinen.
Talotekniikka on siirtymässä myös entistä visuaalisempaan ja informatiivisempaan suuntaan, mikä helpottaa ja tehostaa myös hoitohenkilökunnan työtä. Kämäräinen selittää, että uusien ennakointiohjelmien avulla voidaan pian seurata reaaliajassa kaikkia sairaalan taloteknisiä toimintoja. Tavoitteena on kehittää kiinteistöjen raportoitavuutta, energiatehokkuutta sekä tehostaa talotekniikan ja huollon toimintaa. Yhdestä ohjelmasta olisi mahdollista havainnoida onko kiinteistön järjestelmien suorituskyky kunnossa ja käytetäänkö energiaa tarkoituksenmukaisesti.
– NewIconilla on hyvät automaatiojärjestelmät lääkehuollon automaation seuraamiseen. Ennakointiohjelma seuraa kootusti kaikkien lääkehuoltoon liittyvien laitteiden toimintoja, visioi Kämäräinen.
Jyrki Kämäräinen
Titteli
Osastonjohtaja
Yritys
Granlund Kuopio Oy on Itä-Suomen alueen johtava talotekniikan insinööritoimisto
Motto
Hyvinvointia rakennetussa ympäristössä
Yhteystiedot
granlund.fi
Artikkeli on ilmestynyt alun perin Icon News -lehdessä vuonna 2016.
Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.