Apteekki taskussa

Sosiaalisen median keskusteluista huomaa usein, että monen keskustelijan mielikuva apteekeista kaipaisi päivitystä. Harva esimerkiksi tietää, että apteekki on digitalisaation kärjessä palvelualalla.

Resepteistä jo noin 95 prosenttia on sähköisiä ja ensi vuoden alusta lukien käytännössä kaikki. Tilausliikenne ja asiointi lääketukkujen kanssa ovat sähköistyneet jo vuosikausia sitten.

Tänään apteekki näkee reaaliaikaisesti Kelan palvelimilta, millaisiin lääkekorvauksiin asiakas on oikeutettu, ja onko vuotuinen alkuomavastuu tullut jo täyteen.

Noin 150 apteekissa on käytössä varastoautomaatti, joka vie tukkukaupasta tulleet lääkepakkaukset varastoon, pitää varaston järjestyksessä ja tuo asiakkaan lääkkeen reseptintoimituspisteeseen.

Virtuaalihyllyjäkin jo testataan. Siinä perinteinen apteekin hylly on korvattu isolla diginäytöllä ja kytketty varastoautomaattiin.

Lääketieto on käytännössä täysin digitalisoitunut ja apteekkiohjelmistot hyödyntävät sitä monin tavoin lääkitysturvallisuuden varmistamisessa. Jos asiakkaan ostamalla lääkkeellä on esimerkiksi haitallinen yhteisvaikutus aikaisemmin apteekista ostetun lääkkeen kanssa, ohjelma hälyttää.

Jo yli sadalla apteekilla on oma verkkoapteekki ja osasta niistä voi hankkia myös reseptilääkkeitä sähköisellä reseptillä. Apteekkariliitto on tuottanut jäsenapteekeilleen eAPTEEKKI-verkkopalvelualustan, jolla pienikin apteekki pystyy tarjoamaan palvelua verkossa.

Nyt Apteekkariliitto on käynnistänyt toimialan digitalisaatiostrategian valmistelun. Tässä työssä arvioidaan, miten digitalisaatio muuttaa toimialaa, ja miten sitä voidaan hyödyntää tulevaisuudessa vielä nykyistäkin enemmän.

Kuten muillakin toimialoilla, myös apteekin palvelut siirtyvät vauhdilla mobiiliin. Pian apteekki on jokaisen taskussa. Aika näyttää, millaisia palveluita apteekit mobiililaitteissa tulevaisuudessa tarjoavat.

Kaikkea digitalisaatio ei sentään muuta. Lääkkeitä ei voi muuttaa biteiksi ja liikutella verkossa. Digiratkaisut eivät myöskään korvaa monille asiakkaille tärkeää kohtaamista farmasian ammattilaisen kanssa apteekissa. Kasvokkain hoitoon sitouttaminenkin onnistuu varmimmin.

Lisätietoa

 

Artikkeli on julkaistu alun perin Icon News -lehdessä vuonna 2016.

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.