Maailman suurin lääkevarastoautomaatti aloittaa työnsä Taysissa – Nimeksi tamperelaisittain kotoisa “Roppi”

Kuva: Taysin sairaala-apteekin henkilöstö juhlisti työhyvinvointipäivän lomassa uusia tilojaan sekä uutta varastoautomaattia.

Tampereen yliopistollisen sairaalan sairaala-apteekin Mega-Fixu-lääkevarastoautomaatti otetaan käyttöön lähiviikkoina. Automaatin nimi on Roppi, joka on tamperelaisittain äännetty versio tropista eli lääkkeestä. Varastoautomaatti on maailman suurin ja se pystyy hyllyttämään ja keräilemään 4000 lääkepakkausta päivässä. Varastoautomaatti vapauttaa farmaseuttien työpanosta vaativampiin asiantuntijatehtäviin  ja myös minimoi inhimilliset keräily- ja toimitusvirheet, jolloin lääketurvallisuus voidaan varmistaa entistäkin paremmin.

Taysin sairaala-apteekki palvelee yli 1200 toimintayksikköä, kuten vuodeosastoa- tai muuta laitosta Pirkanmaan alueella. Suurin osa sairaala-apteekin toimittamista lääkkeistä lähtee autokuljetuksilla ympäri maakuntaa ja pakkausten käsittelyyn onkin mennyt farmaseuttien työajasta merkittävä osa. 

Automaatiohankinnan lähtökohtana oli halu uudistaa lääkelogistiikkaa siten, että parannetaan turvallisuutta, tehokkuutta ja toimitusvarmuutta. Taysin Mega-Fixussa  on 6 robottikäsivartta, jotka pystyvät hyllyttämään 4000 pakettia ja keräilemään 4000 pakettia työpäivän aikana. 

Lääkehoidon ”viisi oikein” tärkeänä tavoitteena

Tampereen yliopistollisen sairaalan sairaala-apteekki on tehnyt NewIconin kanssa yhteistyötä jo pidempään, tavoitteena saada lääkehoidon katkeamaton prosessi kuntoon.  Tämä tarkoittaa sitä, että lääkehoidossa saadaan ”viisi oikein” toimimaan aukottomasti: oikea lääke, oikea annos, oikealla tavalla, oikeaan aikaan ja oikealle potilaalle. Prosessi perustuu ihmisen ja automaation yhteistyöhön ja lääkehoidon eri vaiheiden kaksoisvarmistukseen ja sen tavoitteena on lääketurvallisuuden lisääminen.

Katkeamattoman lääkehuollon prosessin varmistaminen monipuolisen automaation avulla tekee Taysista yhden edelläkävijöistä Euroopan sairaala-apteekkien keskuudessa. Osana tämän prosessin kehittämistä ovat myös NewIconin toimittamat älylääkekaapit, joita on toimitettu Taysiin jo 12 toimintayksikköön.