TIEDOTE: Tays saa maailman suurimman lääkevarastoautomaatin – Turvallisuus, tehokkuus ja toimitusvarmuus hankinnan lähtökohtina

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaala-apteekki Tampereen yliopistollisessa sairaalassa saa maailman suurimman lääkevarastoautomaatin, jonka toimittaa kuopiolainen NewIcon Oy.

Mega-Fixu-varastoautomaatti rakennetaan syksyn 2020 aikana valmistuvaan sairaala-apteekin laajennusosaan, jonne myös Hatanpään lääkekeskuksen henkilöstö tulee siirtymään varastoautomaatin käyttöönoton jälkeen. Logistiikan automatisointi vapauttaa farmaseuttien työpanosta vaativampiin asiantuntijatehtäviin. Automaatio myös minimoi inhimilliset keräily- ja toimitusvirheet, jolloin lääketurvallisuus voidaan varmistaa entistäkin paremmin.

Tays on jo pidempään uudelleen organisoinut sairaala-apteekin tiloja ja sai jokin aika sitten vanhan logistiikkatilan sairaala-apteekin uudeksi varastoksi. Kokonaisuuden kehittämiseen liittyi myös päätös varastoautomaatin hankinnasta. Sairaala-apteekki palvelee yli 1200 toimintayksikköä, kuten vuodeosastoa- tai muuta laitosta Pirkanmaalla. Suurin osa sairaala-apteekin toimittamista lääkkeistä lähtee autokuljetuksilla ympäri maakuntaa ja pakkausten käsittelyyn onkin mennyt farmaseuttien työajasta merkittävä osa. Automaatti vapauttaa farmaseuttien työaikaa asiantuntijatehtäviin, osastofarmasiaan ja älylääkekaapeille.

─ Meillä oli lähtökohtana halu uudistaa lääkelogistiikkaa siten, että parannetaan turvallisuutta, tehokkuutta ja toimitusvarmuutta. Resurssit eivät yleensä lisäänny, joten on löydettävä keinot käyttää olemassa olevat resurssit järkevästi. Ajatuksenamme on, että hyödynnetään teknologiaa siellä missä se on hyödynnettävissä ja käytetään arvokasta ihmistyötä asiantuntijatyössä, jota kone ei voi korvata sairaala-apteekkari Marja Iso-Mustajärvi sanoo.

Suomalaiset sairaalat maailman kärkeä lääkehuollon automaatiossa

Taysiin toimitettavassa Mega-Fixu-varastoautomaatissa on 6 robottikäsivartta, jotka pystyvät hyllyttämään 4000 pakettia ja keräilemään 4000 pakettia työpäivän aikana. Pinta-alaltaan automaatti on 160 m2. NewIconille Taysin miljoonaluokan kauppa on merkittävä ja vahvistaa yhtiön asemaa markkinajohtajana Pohjoismaissa. NewIcon on toimittanut aiemmin lähes yhtä suuren lääkevarastoautomaatin myös HUS:iin, jossa se otettiin käyttöön 2015.

─ TAYSin kauppa ei ole merkittävä pelkästään NewIconille, vaan se vahvistaa entisestään myös Suomen edelläkävijyyttä lääketurvallisuuden parantamisessa ja lääkehuollon toimintojen tehostamisessa. On hienoa nähdä, että kotimaan sairaalat ovat lähteneet kehittämään ennakkoluulottomasti todella moderneja sairaaloita jopa globaalissa mittakaavassa tarkasteltuna, NewIconin toimitusjohtaja Ossi Parviainen sanoo.

Taysissa hankintaprojektia johtaa proviisori Pekka Savolainen, joka kertoo valinnan vaakakupissa painottuneen laitteen toimintavarmuuden sekä sovittamismahdollisuuden rakenteilla olevaan tilaan. Myös integroituvuus oli tärkeää.

─ NewIcon pystyi rakentamaan tiloihimme ja tarpeisiimme hyvin istuvan kokonaisuuden, joka palvelee sairaala-apteekin lääketoimitusprosessia kokonaisuudessaan. Täsmällisyys on toiminnassamme erittäin tärkeää, sillä asiakkaiden tulee saada lääkkeet ajallaan. Hankittavan automaatin keräilytarkkuus ja toimintavarmuus olivatkin tärkeimpiä valintakriteereistämme, Savolainen sanoo.

Taysin sairaala-apteekilla on kaiken toiminnan kattava sertifioitu ISO 9001:2015 -laatujärjestelmä, joten myös varastoautomaatti tullaan liittämään osaksi laatujärjestelmää.

Varmistetaan lääkehoidon ”viisi oikein”

Taysin sairaala-apteekki on tehnyt NewIconin kanssa yhteistyötä jo pidempään, tavoitteena saada lääkehoidon katkeamaton prosessi kuntoon.  Tämä tarkoittaa sitä, että lääkehoidossa saadaan ”viisi oikein”: oikea lääke, oikea annos, oikealla tavalla, oikeaan aikaan ja oikealle potilaalle. Prosessi perustuu ihmisen ja automaation yhteistyöhön ja lääkehoidon eri vaiheiden kaksoisvarmistukseen ja sen tavoitteena on lääketurvallisuuden lisääminen.

Osana tämän prosessin kehittämistä ovat myös NewIconin toimittamat älylääkekaapit, joita on toimitettu Taysiin jo 12 toimintayksikköön.

─ Kun kaikki on valmista syksyllä 2020, toivomme olevamme yksi edelläkävijöistä Euroopan sairaala-apteekkien keskuudessa. Silloin lääkehuollon prosessi on toimiva ja farmasian ammattilaiset tekevät sitä mihin heidät on koulutettu eli asiantuntijatehtäviä. Tuemme osaltamme tehokasta hoitoa, tehokkain resurssein, Iso-Mustajärvi sanoo.

Lisätietoa

Tays sairaala-apteekki
Sairaala-apteekkari Marja Iso-Mustajärvi
Puh. 03 311 65936

NewIcon Oy
Myyntipäällikkö Ville Heinonen
Puh. 040 709 8085
ville.heinonen@newicon.fi

 

Kuva: Antti Yrjönen
Kuvassa: Pekka Savolainen ja Marja Iso-Mustajärvi 

 

Lue lisää Varastoautomaatti sairaala-apteekeille

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.