Robotti aloittaa antibioottiannosten massavalmistuksen

Julkaistu 29.5.2015

KYSin sairaala-apteekin lääkevalmistustiloissa aloittaa pian toimintansa kansainvälisesti ainutlaatuinen IV ICON -robotti. Se on innovaatio, joka mahdollistaa suonensisäisten antibioottiannosten standardoidun massavalmistuksen. Proviisori Minna Helin-Tanninen kertoo, että vastaavat robotit tekevät yleensä yksilöllisiä annoksia.

Miten antibioottirobotti toimii?
Antibiootti toimitetaan meille kuiva-aineena, joka pitää liuottaa ennen käyttöä infuusionesteeseen ja vetää ruiskuun. Nyt tämän työn tekevät sairaanhoitajat ja farmaseutit osastojen lääkehuoneissa, mutta jatkossa valmistuksen hoitaa sairaala-apteekkimme puhdastiloissa sijaitseva robotti.

Kuinka monta antiobioottiannosta KYSissä valmistetaan?
Meillä valmistetaan antibiootteja yli 100 000 annosta vuodessa, joista kefuroksiimia on noin 80 000. IV ICON on suunniteltu niin, että se pystyisi hoitamaan merkittävän osan tästä työstä.

Miten robotti muuttaa henkilökunnan työtä?
Robotti tulee muuttamaan työskentelyä etenkin niillä osastoilla, joissa kefuroksiimia menee paljon. Näitä ovat sisätauti- ja kirurgiset osastot sekä leikkaussalit ja tehohoito. Todennäköisesti meiltä ei mene annoksia esimerkiksi terveyskeskuksiin, joissa on kätevämpi säilyttää pieniä määriä antibioottia ja valmistaa itse tarvittavat annokset. Sairaanhoitajien aikaa tulee säästymään hoitotyöhön ja farmaseuttien aikaa lääkehoidon tukemiseen. Tavoitteenamme on, että antibioottirobotti vähentää työn kuormittavuutta ja lisää potilasturvallisuutta.

Lue lisää

Sairaalan lääkehuollon automaatio

Lisätietoa

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.