Jätä tylsät työt robotille

Työskentely puhdastiloissa vaatii tarkkuutta – etenkin käsiteltäessä steriilejä lääkevalmisteita. Vaikka työtä ei voi kutsua raskaaksi sanan perinteisessä merkityksessä, sisältää se silti paljon toistuvia työvaiheita, jotka voivat pidemmän päälle olla fyysisesti rasittavia. Lisäksi joka ikinen mittaus ja injektointi tulee tehdä tarkasti ja huolellisesti, eikä keskittyminen saa herpaantua hetkeksikään. Ei siis ole ihme, että antibioottien käyttökuntoon saattamisen parissa työskentelevä sairaalahenkilöstö kärsii usein työperäisistä terveysongelmista. Ranteet, niska ja hartiat ovat jatkuvassa rasituksessa, kun tehdään tarkkuutta vaativaa työtä lääkeneulojen, -ruiskujen ja -pullojen parissa.

Turvallisuus ennen kaikkea!

Yksi tärkeimmistä seikoista steriilejä lääkevalmisteita käsiteltäessä on kontaminaation estäminen. Itse asiassa, suurin kontaminaatioriskitekijä puhdastilaympäristössä ovat ihmiset. Kiirehtien ja huolimattomasti liikkuminen voivat kerryttää ihmisen ympärille jopa miljoona pienhiukkasta. Steriilissä lääkevalmistuksessa pitäisi pystyä säilyttämään olosuhteet, jotka sisältävät alle prosentin tästä hiukkasmäärästä. Loppujen lopuksi korkealaatuisten lääkkeiden valmistuksen tärkein tavoite on kuitenkin potilasturvallisuus.

Kuinka ratkaista näihin fyysisesti rasittaviin ja keskittymistä vaativiin työtehtäviin liittyvät haasteet? Vastaus on yksinkertainen – annetaan robottien tehdä työ puolestamme. Väsymätön kone voi valmistaa suuret määrät lääkeannoksia keskittymisen herpaantumatta hetkeksikään. Robotti liikkuu, mittaa ja sekoittaa lääkevalmisteet nopeasti ja tarkasti. Kaksi robottikättä toimivat saumattomassa yhteistyössä tuottaen korkea- ja tasalaatuisia annoksia parantaen samalla ihmisten työergonomiaa.

Robotti ei kykene inhimilliseen ongelmanratkaisuun

Jos ajatus roboteista valloittamassa maailmaa ja korvaamassa ihmiset on käynyt mielessäsi, älä huoli – inhimillistä tietoa, ongelmanratkaisukykyä ja ymmärrystä ei voi korvata automaatiolla. Tietämystä ja ammattitaitoa vaativat tehtävät, kuten vuorovaikutus potilaiden kanssa, laadunvarmistus ja jopa materiaalin valmistelu robotin käyttöön, ovat jatkossakin meidän ihmisten harteilla. Koska robotit ovat kuitenkin fiksuja, meidän kannattaa hyödyntää niitä raskaan työn tekemiseen, jotta voimme itse keskittyä tärkeämpiin tehtäviin. Sellaisiin, joissa työterveysongelmat ovat muisto vain.

Lisätietoa

Lue lisää IV ICON Twins

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.