Lääkevarastoautomaatti apuna apteekin muutoksessa

Muutos on mahdollisuus. Muutos vaatii johtajuutta. Nämä ovat kaksi tunnettua näkökulmaa muutokseen, joihin pureuduttiin NewIconin järjestämillä Fixuilla Päivillä 8.–9. syyskuuta. Muutosjohtaminen oli aasinsilta lääkevarastoautomaatteihin, jotka voivat olla apuna monissa apteekin muutostilanteissa.

Oman muutostarinansa kertoivat Fixuilla Päivillä apteekkarit Paula Saarinen Kuopion Uudesta Apteekista ja Harri Kanerva Pyhän Henrikin apteekista Turusta. Molemmat apteekkarit olivat hankkineet lääkevarastoautomaatin avuksi muutoksen tekemiseen – muun muassa kasvuun. Molemmilla automaatin hankinta tuli eteen apteekin muuttaessa uusiin ja isompiin toimitiloihin. Muutos sekin.

Yleisönä oli nelisenkymmentä apteekkaria ja proviisoria eri puolelta Suomea. Yksi osallistujista oli apteekkari Päivi Pelkonen Savonlinnan Uudesta apteekista.

– Apteekkiimme kannattavuuteen ovat vaikuttaneet asiakkaiden ostovoiman hiipuminen, sijainti muuttotappiollisessa kaupungissa, kilpailutukset, lääkkeiden hintojen laskeminen ja asiakasvirtojen muutos, joka johtuu viereisen liikkeen siirtymisestä muihin tiloihin. Nämä ovat sellaisia toimintaympäristön muutoksia, joiden vuoksi olen joutunut miettimään paikkakunnan vaihtoa ja volyymin kasvaessa myös lääkevarastoautomaatin hankintaa. Oli ihanaa, kuinka avoimesti Paula ja Harri kertoivat kokemuksistaan, kertoo Pelkonen.

Fixut Päivät oli ajankohtainen myös Ylivieskan apteekin apteekkari Petteri Henrikssonille. Tilaisuuden isoin anti oli kuulla kollegoiden ajatuksia muutosjohtamisesta.

– Tilaisuuden ajoitus sopi apteekillemme kuin nappi silmään. Meille on tulossa varastoautomaatti loppuvuodesta ja henkilökuntaa on valmennettu sen myötä tuleviin työtapojen muutoksiin. Meillä on käynyt muutosvalmentajakin. Sain päivän aikana vahvistusta sille, että muutos on hallittavissa ja mekin pärjäämme sen kanssa, Henriksson kertoo.

Fixuilla Päivillä puhuivat myös hallitusammattilaiset Jari Osmala ja Vesa Lehtinen, jotka toimivat myös bisnesenkeleinä. Puheenvuoroissa nousi esiin muun muassa, että johtaminen on viestintää. Apteekkarit Pelkonen ja Henriksson allekirjoittavat väitteen.

– On esimerkiksi hyvä tiivistää itselle ja henkilökunnalle miksi meille tulee varastoautomaatti. Me emme halua puhua robotista, vaan nimenomaan varastoautomaatista. Robotti-sanasta tulee äkkiä huono kaiku alallamme, jota ajetaan koko ajan tuottavuuden ja tehokkuuden putkeen. Digitalisaatio ja automaatio ovat kuitenkin tervetulleita. Ne vapauttavat resursseja muuhun, tähdellisempään työhön, Henriksson toteaa.

 NewIcon järjestää Fixut Päivät seuraavan kerran syksyllä 2017. Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen käynnistyy huhtikuussa 2017.

Lisätietoa

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.