Lääkevarmennusjärjestelmä kitkee pois lääkeväärennöksiä

Jokainen lääkeväärennös on liikaa, sanoo Suomen Lääkevarmennus Oy:n toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen. EU:n laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä on vastaisku järjestäytyneelle rikollisuudelle, jonka lonkerot ulottuvat yhä paremmin myös lailliseen lääkejakeluketjuun.

Euroopassa lääkeväärennöksiä ilmenee laillisessa lääkejakeluketjussa noin yksi prosentti kaikista lääkepakkauksista vuosittain. Suomessakin tapauksia on ollut.

Kehittyvissä maissa jopa joka kolmas apteekista ostettava tai terveydenhuollosta saatu lääke on väärennetty. Lääkeväärennösten tehtailu on maailmanlaajuinen ongelma, jonka vuoksi myös muut markkina-alueet kuten USA ja Venäjä kehittävät omia lääkevarmennusjärjestelmiään.

– Lääkevarmennusjärjestelmällä ei voida kuitenkaan puuttua laillisen jakeluketjun ulkopuolella rehottavaan lääkeväärennösbisnekseen. Uskon ja toivon todella, että tämä uudistus toimii herättäjänä, joka saa ihmiset suhtautumaan kriittisesti lääkkeiden hankintaan muualta kuin apteekeista tai laillisista verkkoapteekeista. Lääkeväärennös on vakava terveysriski, sanoo Gohlke-Kokkonen.

Järjestelmän toimivuutta varmennetaan

Suomen Lääkevarmennus Oy vastaa lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista Suomessa. Lääkevarmennusjärjestelmä koostuu eurooppalaisesta keskustietokannasta, johon lääkkeiden valmistajat syöttävät kunkin markkinoille tuomansa lääkepakkauksen yksilöivät tiedot. Tähän keskustietokantaan syötetyt tiedot valuvat kansallisiin tietokantoihin, joita käyttävät lääkejakeluketjun paikalliset toimijat eli tukkujakelijat, apteekit ja sairaala-apteekit.

– EU-maiden järjestelmät ovat hyvin samanlaisia ja keskustelevat keskenään. Valmiustaso kuitenkin vaihtelee. Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa ollaan jo hyvin pitkällä, mutta on maita, jotka eivät tule saamaan järjestelmäänsä valmiiksi ajallaan ennen 9. helmikuuta 2019, toteaa Gohlke-Kokkonen.

Suomessa järjestelmää on testattu jo sekä lääkkeiden valmistajien että apteekkien järjestelmätoimittajien kanssa. Myös tukut ja sairaala-apteekit osallistuvat testausvaiheeseen, jotta järjestelmän toimivuus kaikissa lääkejakeluketjun vaiheissa varmistetaan. Pelkästään Suomen lääkejakeluketju käsittelee vuosittain 7000 eri valmistetta ja 70 miljoonaa pakkausta.

– Alamme kasvattaa käyttäjämääriä hallitusti kesän aikana, ja tavoitteenamme on, että marraskuussa 95 prosenttia tukuista, apteekeista ja sairaala-apteekeista on kytkeytynyt lääkevarmennusjärjestelmään. Haluamme varmentaa jo hyvissä ajoin ennen lainsäädännön asettamaa deadlinea, että järjestelmä toimii, sanoo Gohlke-Kokkonen.

Ohjeistus ongelmatilanteisiin

Apteekkien kytkeminen lääkevarmennusjärjestelmään vaatii yhteistyötä myös apteekkijärjestelmä- ja automaatiotoimittajilta. Esimerkiksi NewIcon huolehtii automaatiolaitteidensa ohjelmisto- ja laitepäivityksistä, jotta yhteys apteekkijärjestelmästä lääkevarmennusjärjestelmään toimii.

– Kaikkien yhteinen tavoite on, että lääkepakkaukset saadaan toimitettua jatkossakin ilman viivästyksiä ja häiriöitä potilaille ja apteekkiasiakkaille, painottaa Gohlke-Kokkonen.

Suomen Lääkevarmennus Oy koostaa lääkejakeluketjun toimijoiden kanssa ohjeistusta, josta muun muassa apteekit saavat käytännön neuvoja mahdollisiin ongelmatilanteisiin. Uusi työvaihe eli lääkevarmennus tuo muutoksia apteekkien arkeen, mikä vaatii uuden opettelua.

– Käymme etukäteen läpi lääkevarmennusta prosessina. Teemme selkeän ohjeistuksen esimerkiksi tilanteisiin, joissa järjestelmä hälyttää lääkeväärennöstä tai ilmenee tekninen häiriö. Käytännön työtä helpottaa ja asiakaspalvelua nopeuttaa, kun tiedossa on, millainen prosessi silloin käynnistyy, selventää Gohlke-Kokkonen.

Gohlke-Kokkosen mukaan lääkevarastoautomaatti tarjoaa apteekeille helpotusta uusiin työvaiheisiin. Lääkepakkausten tunnistekoodissa olevat tiedot, kuten kestoaika ja eränumero, tallentuvat lääkevarastoautomaattiin, mikä helpottaa esimerkiksi varaston hallintaa ja lääkkeiden poisvetoa ongelmatilanteissa.

100 prosenttisesti turvallisia

Isoin ponnistus lääkevarmennusjärjestelmään kytkeytyminen on lääkeyhtiöille, joiden tehtävänä on alkaa toimittaa markkinoille lääkepakkauksia, joissa on aitouden varmentava tunnistekoodi. Uudistus vaatii investointeja tuotantolinjojen laitteisiin, joilla koodit lisätään pakkauksiin ja koodin tiedot siirretään lääkevarmennusjärjestelmään. Samalla pakkauksiin tulee huolehtia peukaloinnin estävä mekanismi, kuten tarrasinetöinti.

– Kustannukset ovat aikamoisia per yritys. Näppituntumani on, että jotkut lääkeyhtiöt lopettavat kokonaan joidenkin tuotteidensa valmistuksen. Meillekin on vielä epäselvää, kuinka paljon myyntiluvan haltijoita on ensi vuonna.

Investoinnit ovat kuitenkin pientä siihen verrattuna millaisen hyödyn ne tarjoavat. Lääkitysturvallisuus paranee eli ihmiset saavat 100 prosenttisen varmasti turvallisia lääkkeitä laillisestä lääkejakeluketjusta.

– Lääkevarmennusjärjestelmä vaikuttaa myös lääkeyhtiöiden maineeseen ja edistää luottamusta koko lääkejakeluketjuun. Ihmiset voivat jatkossa luottaa, että lääkkeet ovat turvallisia, tähdentää Gohlke-Kokkonen.

Maija Gohlke-Kokkonen

Titteli
toimitusjohtaja

Yritys
Suomen Lääkevarmennus Oy. Omistajia ovat Lääketeollisuus ry, Orion Oyj, Rinnakkaislääketeollisuus ry, Suomen Lääkerinnakkaistuojat ry sekä Suomen Apteekkariliitto ry ja Lääke- ja Terveyshuolto.

Motto
Kadun mieluummin tehtyjä kuin tekemättömiä asioita!

Yhteystiedot
laakevarmennus.fi

Lisätietoa

Lääkevarmennusjestelmä

  • suojaa potilaita lääkeväärennöksiltä, jonka vaikuttavat lääkeaineet tai muut ainesosat saattavat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia
  • koskee koko lääkejakeluketjua lääkkeen valmistajasta tukkuliikkeeseen ja apteekkiin asti.

Lääkepakkausten uudet turvamerkinnät

  • 2D-matriisi tunnistekoodi
  • Peukaloinnin eston mekanismi

Artikkeli on ilmestynyt alun perin Icon News -lehdessä vuonna 2018

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.