Tekoäly lääkitysturvallisuuden tukena

Lääkeväärennösdirektiivi tuo muutoksia apteekkien arkeen. Laite- ja järjestelmäinvestointien lisäksi tarvitaan uusi työvaihe, kun lääkepakkausten aitous varmistetaan kansallisesta lääkevarmennusjärjestelmästä. Uudistus lisää lääketurvallisuutta, mutta myös avaa mahdollisuuden hankkia syvällistä tietoa kansakunnan terveydestä.

Suomessa toimitetaan vuosittain 60 miljoonaa reseptiä. Jatkossa reseptilääkepakkaukset tulee varmentaa kansallisesta lääkevarmennusjärjestelmästä, jonne kertyvää dataa olisi mahdollista louhia tekoälyllä.

– Saisimme vaikuttavuuden kannalta merkityksellistä tietoa esimerkiksi lääkkeiden käytöstä eri maakunnissa ja siitä, millaisia ongelmia nämä heijastelevat. Voisimme myös analysoida lääkkeiden kustannustehokkuutta. Kerääntyvää dataa olisi hyvin mielenkiintoista louhia, jos yhteys järjestelmään avautuu, sanoo Lääketietokeskuksen asiakkuus- ja kehitysjohtaja Topi Hanhela.

Tekoäly vastaa kysymyksiin lääkkeistä

Lääketietokeskus on valjastanut tekoälyn myös lääkeneuvontaan. Tulevaisuuden visiona on, että lääkepakkausten 2D-koodit ohjaavat kuluttajille suunnattuun verkkopalveluun, jossa tekoäly vastaa yksinkertaisiin kysymyksiin sairauksista ja lääkkeistä. Kuluttajat pääsisivät palveluun älypuhelimillaan.

– Käytössämme on valtava tietokanta eri sairauksista ja lääkkeistä, jota tekoäly voisi hyödyntää. Tietoa on jo tekstimuodossa Lääkeinfo.fi-sivulla, kuvailee Hanhela.

Uudessa palvelussa olisi kyse chat-tyyppisestä käyttöliittymästä joko puhe- tai tekstiohjauksella. Tarvittaessa kuluttaja saisi yhteyden myös terveydenhuollon ammattilaiseen.

Valmista helmikuussa 2019

Ensin on perusasiat lääkepakkausten aitouden varmennuksessa saatava toimimaan. Uudistus vaatii apteekeilta investointeja 2D-skannereihin. Sairaala-apteekit varmentavat aitouden lääkkeen saapuessa ja apteekit, kun lääke myydään asiakkaalle reseptitiskiltä. Tämän mahdollistamiseksi apteekki- ja sairaala-apteekkijärjestelmät on kytkettävä lääkevarmennusjärjestelmään.

– Tämähän on koko EU:n kattava tietojärjestelmäprojekti, jolla varmistetaan, että lääkeketju on katkeamaton. Myös lääkkeiden seuranta ja markkinoilta poisveto helpottuvat, kun tiedetään, missä lääkepaketti on toimitettu, kertoo Hanhela.

Parhaillaan lääkeyhtiöt kytkeytyvät yhteiseen lääkevarmennusjärjestelmään ja vuoden vaihteessa ensimmäiset apteekit ja tukut aloittavat työn. 2D-koodin lisäksi lääkepakkauksiin tulee peukaloinnin eston mekanismi. Se voi olla käytännössä esimerkiksi tarra, jolla varmistetaan, että lääkepaketteja ei ole avattu ennen niiden käyttöä. Toimet vähentävät lääkeväärennöksiä.

– Helmikuussa 2019 kaiken pitäisi olla valmista. Suomalaiset apteekit ovat tehneet laiteinvestointeja jo aika hyvin ja apteekkien tietojärjestelmätoimittajat päivittävät järjestelmiään, kuvailee Hanhela.

Lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista vastaava Suomen Lääkevarmennus Oy puolestaan kokoaa yhteisiä pelisääntöjä, jotta uudet käytännöt valuvat sujuvasti apteekkien ja koko lääkealan arkeen.

– Ohjeita kaivataan erityisesti poikkeustilanteisiin, kun 2D-koodin lukeminen ei onnistu. Varmennus on uusi työvaihe lääkkeiden toimitukseen, jonka tulee sujua ketterästi, jotta asiakas ei joudu odottamaan. Kokonaisuudessa on vielä paljon asioita, jotka hämmentävät apteekkilaisia, mutta me ja Suomen Lääkevarmennus olemme tukena: konsultoimme ja järjestämme aiheesta koulutuksia.

– Lääkeyrityksille tarjoamme helpon kanavan ilmoittaa lääkevarmennuksen piiriin kuuluvien pakkausten tiedot muiden tuoteilmoitusten ohessa. Tiedot ovat tärkeät kaikille lääkejakeluun osallistuville toimijoille, etenkin tukuille, apteekeille ja sairaala-apteekeille, toteaa Hanhela.

Topi Hanhela

Titteli
asiakkuus- ja kehitysjohtaja
Yritys
Lääketietokeskus Oy
Motto
Think different
Yhteystiedot
laaketietokeskus.fi

Lisätietoa