Nyt rakennetaan kv-verkostoa

Ensin vähän jännitti, mitä siellä on vastassa, kun kävin kesällä Teheranissa, Iranin pääkaupungissa. Mediassakin noteerattu lokakuinen Iranin delegaatio suomalaisiin terveysteknologia-alan yrityksiin oli vastavierailu käynnillemme. Turhaan jännitin. Vaikka siellä oli terveysministereitä ja isoja virkamiehiä vastassa, iranilaiset olivat erittäin sydämellisiä ja heidän kanssaan oli helppo tulla toimeen.

Iranissa on nyt kova into kehittää terveydenhuoltoa, koska he ovat jääneet siinä jälkeen muusta maailmasta talouspakotteiden takia. Esimerkiksi tutustuminen maailman suurimpaan täysautomaattiseen Mega-Fixu-lääkevarastojärjestelmään HUS-Apteekissa tuotti aivan uusia bisnesideoita. Järjestelmä oli parhaillaan täyttö- ja validointivaiheessa. Käyttöönotto on joulukuussa. Delegaatiossa mukana ollut Iranin suurin lääketukkuri totesi, että he tarvitsisivat myös lääketukussa tällaista laitetta.

NewIconilla rakennetaan nyt vauhdilla kv-verkostoa. Tavoitteenamme on pistää omat toimipisteet pystyyn Englantiin ja Tanskaan ensi vuoden aikana. Israelissa ja Venäjällähän meillä on jo toimintaa. Kovin moneen maahan emme voi mennä yhdellä kertaa, vaan keskitämme panostukset näihin. Iranin delegaation kanssa teimme tosin jo Kuopion bussimatkalla esisopimuksen kahden varastorobotin toimittamisesta keväällä valmistuviin sairaaloihin. Pääsimme siis konkretiaan iranilaisten kanssa hyvin äkkiä. Olemme myös tekemässä jälleenmyyntisopimusta Iraniin, mutta etenemme siellä kuitenkin asia kerrallaan. Jatkossa yhteistyömme iranilaisten kanssa tulee painottumaan uusiin sairaaloihin. Siellä on sellainen tapa, että sairaaloista haetaan lääkkeet myös muualle – ei siis apteekeista kuten Suomessa.

NewIconilla rakennetaan nyt vauhdilla kv-verkostoa.

Oli ilo huomata, että Iranin delegaatio oli kiinnostunut suomalaisesta terveysteknologiasta laajemminkin. Tärkeintä on löytää oikeat ihmiset. Meillä taisi kyllä olla puhdasta sattumaa, että pääsimme näin ripeästi liikkeelle. Yksi ihminen tunsi toisen, ja vielä kaukana Iranista, mutta yhtäkkiä meille olikin jo tulossa ministeritason vieraita. Päätimme tarttua tilaisuuteen ja rakentaa näin yhdessä kanssanne ja referenssienne voimalla myös Suomi-kuvaa ja kertoa maamme terveysteknologian korkeasta tasosta. Se tulee varmasti vientieuroina moninkertaisesti takaisin.

Ossi Parviainen
Kirjoittaja on NewIcon Oy:n toimitusjohtaja.

Lisätietoa

Artikkeli on julkaistu alun perin Icon News -lehdessä  vuonna 2015.

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.