Tiedote: Savonlinnan keskussairaala harppaa nykypäivään uusien tilojen ja lääkehuollon automaation myötä

Savonlinnan keskussairaalan sairaala-apteekin syksyn aikana valmistuvat uudet tilat ovat aiempaa lähempänä sairaalan osastoja ja helpottavat näin ollen lääkehuollon logistiikkaa. Sairaala on myös investoinut uuteen lääkevarastoautomaattiin, joka asennetaan uusiin tiloihin loka-marraskuun aikana. Automaatti hoitaa jatkossa sairaala-apteekin rutiinityöt, ja vapauttaa farmaseuttien työaikaa muihin työtehtäviin. Varastoautomaatin toimittaa kuopiolainen NewIcon Oy.

– Kun sairaala-apteekin uusia tiloja alettiin suunnitella, emme halunneet enää palata vanhaan varastoratkaisuun, vaan siirtyä uusien tilojen myötä uudelle vuosituhannelle. Uusi varastoautomaatti optimoi käytettävän säilytystilan, jolloin lääkepaketteja mahtuu varastoon paljon enemmän kuin perinteisiin laatikostoihin. Valintaamme vaikutti myös se, että olimme kuulleet muualta Suomesta positiivisia kokemuksia automaatioratkaisuista, kertoo sairaala-apteekin apteekkari Riitta Miettunen.

Miettusen mukaan keräilyvarastoautomaatti tulee vapauttamaan farmaseuttien työvoimaa, kun toistuvat työvaiheet voidaan siirtää automaatin tehtäväksi. Farmaseutit voivat siten käyttää esimerkiksi enemmän aikaa osastojen opastamiseen lääkekäytössä. Varastorobotti tulee jatkossa hoitamaan saapuvien lääkepakkausten hyllytyksen, sekä lääkkeiden keräilyn ja laatikoinnin osastoilta tulevien lääketilausten mukaisesti. Lisäksi automaatio helpottaa lääkkeiden inventointia. Osa lääkevarastosta siirretään jatkossakin käsin, mutta manuaalinen työ vähenee silti merkittävästi.

AUTOMAATIO ON SATSAUS POTILASTURVALLISUUTEEN
– Varastoautomaatti tulee vaikuttamaan sairaalan potilasturvallisuuteen, kun inhimillisten virheiden mahdollisuus lääkehuollossa pienenee. Robotin viivakoodinlukija varmistaa lääkkeiden tullessa ja lähtiessä, että kyse on oikeista tuotteista. Lisäksi tuotevirheiden sattuessa virheelliset lääkepakkaukset on helpompi poistaa automaatista ja jäljittää osastoilta, Miettunen kertoo.

Sairaalan on mahdollista hyötyä varastoautomaatista myös taloudellisesti, sillä robotti osaa valikoida käytettäväksi päiväykseltään vanhimman lääkepakkauksen, ja näin ollen mahdollisuus lääkkeiden vanhentumiseen ja lääkehävikin syntymiseen pienenee. Lisäksi rahallista säästöä voi syntyä automaatin tuoman työajankäytön tehostumisen seurannaisvaikutuksena.

Monilla apteekeilla ja sairaala-apteekeilla on ollut tapana nimetä lääkevarastoautomaattinsa. Savonlinnan sairaala-apteekin automaatilla ei ole vielä virallista nimeä.

– Olen kutsunut automaattia väliaikaisesti Roboksi, mutta kyllä meidän varmaan täytyy päättää sille virallinen nimi ja järjestää ristiäiset, Miettunen tuumii.

LISÄTIEDOT:
NewIcon Oy
Lauri Rissanen
Myyntiasiantuntija
045 663 4334
lauri.rissanen@newicon.fi

Lisätietoa

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.