Apteekin palvelupolku sanelee, minne robotti kannattaa sijoittaa

Varastoautomaatin sijoittelussa kannattaa huomioida palvelupolku, jotta apteekki on palveluiltaan mahdollisimman toimiva kokonaisuus. Lääkepakettien syöttäminen robottiin sekä niiden toimittaminen henkilökunnan käyttöön on onnistuttava mahdollisimman tehokkaasti. Helpoin sijoituspaikka automaatille johonkin nurkkaan ei välttämättä olla järkevin.

– Automaatti halutaan mielellään lähelle asiakaspalvelutiskiä, jolloin lääkepaketin noutaminen käy nopeasti. Uutta on kyselyjemme perusteella, että apteekit eivät juurikaan enää halua kuljettimia varastosta tiskille, kuten vaikkapa vielä muutama vuosi sitten. Farmaseutit haluavat nousta hakemaan paketin selkänsä takaa, jotta saavat hieman liikettä istumatyöhönsä, VMP-Interior Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Paulasaari.

VMP-Interior Oy on uudistanut satoja suomalaisia apteekkeja 25 vuoden aikana. Paulasaaren mukaan automatisointibuumi on tuonut uuden sykäyksen apteekkien toimintaan ja visuaalisuuteen.

– Robotti on moderni laite, joten tulevaisuuteen suuntaava ajattelutapa heijastuu tilasuunnitteluunkin, tietää Paulasaari.

Toinen apteekkialan trendi, joka on huomioitu VMP-Interiorissa, on apteekkien siirtyminen markettien yhteyteen. Uutta on se, että apteekit muuttavat monesti marketteihin aikaisempaa pienempiin tiloihin, mutta silti asiakastilat ovat jopa 2–4 kertaa suuremmat.

– Uudet liiketilat yleensä pakataan hyvinkin tiiviiksi takaosastaan. Tilan tuntuun auttaa myös uusi neljä metriä korkea lääkevarastoautomaatti. Lattiatilan tarve ja robotin hankinta kulkevat usein käsi kädessä,  tietää Paulasaari.

VMP-Interior ja NewIcon ovat toteuttaneet yhdessä useita apteekkiuudistuksia, joista yksi viimeisimmistä on vuonna 1908 perustettuun Kemijärven apteekkiin. Myös siellä tilankäyttö optimoitiin oikein viimeisen päälle, palvelupolku edellä.

– Ensiksi ihmettelimme, että mihin automaatti muka mahtuu, mutta sitten löytyi kompakti tilaratkaisu. Lääkepaketit voidaan purkaa melkein suoraan takaovelta varastoon. Takaovelta on siis melkein suora toimitus asiakaspalvelutiskille, naurahtaa Paulasaari.

Veli-Matti Paulasaari

Titteli
Toimitusjohtaja
Yritys
VMP-Interior Oy on raumalainen apteekkien, lääketilojen ja myymäläratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen erikoistunut yritys
Motto
Kaikki käy
Yhteystiedot
vmp-interior.fi

Lisätietoa