Israelin suurlähettiläs tutustui kotimaansa ensimmäiseen lääkevarastoautomaattiin

Israelin Suomen suurlähettiläs Dan Ashbel vieraili 2. syyskuuta NewIconilla. Arvovieras halusi tutustua israelilaiselle apteekkiketjulle myytyyn Iso-Fixu-lääkevarastoautomaattiin, joka on parhaillaan tuotannossa testausvaiheessa.

Israelin ensimmäinen lääkevarastoautomaatti asennetaan Jerusalemissa sijaitsevaan apteekkiin lokakuussa. Vastaava automaatti on käytössä lähes 60 apteekissa Suomessa ja muualla maailmassa.

– Halusin nähdä automaatin, koska iloitsen suomalaisen ja israelilaisen yrityksen välisestä yhteistyöstä. Miksipä syynä ei ollut sekin, että halusin nähdä automaatin ennen kuin se tulee kotikaupunkiini Jerusalemiin, toteaa suurlähettiläs Ashbel iloisesti.

Toimitusjohtaja Ossi Parviainen ja markkinointijohtaja Jori-Matti Savolainen esittelivät suurlähettiläälle Iso-Fixua ja pohjapiirustuksen jerusalemilaisesta apteekista, jonne automaatti asennetaan.

– Suurlähettiläs tuntee asiakkaamme ja tiesi, että vain muutama terveydenhuollon organisaatio, toisin sanoen vakuutusyhtiöt, omistavat maan apteekit. Hän piti isona suorituksena sitä, että olemme päässeet alalle sisään ja tehneet ensimmäiset kauppamme, kuvailee Savolainen tapaamisen antia.

Suurlähettiläs oli myös kiinnostunut kuulemaan, kuinka NewIcon teki läpimurtonsa.

– Kerroimme, että yhteys syntyi venäläisen jälleenmyyjämme kautta. Hän esitteli automaattimme israelilaiselle sukulaiselleen ja myöhemmin tämän edustamasta Gotect Ltd:stä tuli jälleenmyyjämme Israelissa, kertoo Savolainen.

Gotect Ltd puolestaan löysi oikean väylän lähestyä markkinoita, kun liikkeelle lähdettiin maan terveysministeriön kautta. Kun viranomaiset saatiin vakuutettua automatisoinnin hyödyistä, olivat apteekitkin otollisempia vastaanottamaan tietoa.

EDELLINEN TAPAAMINEN VUONNA 2013
Edellisen kerran NewIcon tapasi Suurlähettiläs Ashbelin marraskuussa 2013 Kuopion alueen kauppakamarin järjestämässä tilaisuudessa. Silloin aiheena olivat niin ikään Israelin mahdollisuudet suomalaisille yrityksille.

– Tapaamisemme kaksi vuotta sitten ei suoranaisesti vaikuttanut tähän kauppaan, mutta ehkä se lisäsi NewIconin tietämystä Israelin liike-elämästä ja vaikutti näin siihen, että he löysivät asiakkaan Israelista, suurlähettiläs Ashbel aprikoi.

Suurlähettilään mielestä NewIconin mahdollisuudet Israelin markkinoilla vaikuttavat varovaisen lupaavilta.

– Israel on pieni maa, jossa kaikki tuntevat toisensa, joten on mahdollista, että jos automaatti toimii hyvin yhdessä paikassa, muutkin haluavat sen, arvioi suurlähettiläs.

Myös NewIconilla uskotaan, että onnistuneen pilotin jälkeen jatkotoimitukset muille israelilaisille apteekeille ja apteekkiketjuille ovat todennäköisiä.

– Toimitettava laite on Israelissa ensimmäinen varastoautomaatti, jonka toimivuutta muutkin ketjut tulevat seuraamaan mielenkiinnolla. Referensseillä on Israelissa todella suuri merkitys ja onnistunut pilotointi on siksi erittäin tärkeä. Pystymme tarvittaessa skaalaamaan tuotantoamme isoihinkin toimituksiin, Savolainen toteaa.

Suurlähettiläs esitti Savolaisen mukaan paljon teräviä kysymyksiä, jotka liittyvät kasvuyritysten toiminnan pullonkauloihin ja solmukohtiin.

– Huomasi, että hän on älykäs ja hyvin nokkela, sillä hän ymmärsi nopeasti myös monimutkaista teknologiaamme ja osasi kysyä oikeita kysymyksiä laitteidemme toiminnasta.

Lisätietoa

Varastoautomaatti apteekeille

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.