”Potilas on ykkönen”

Delegaatio yhdeksästä korealaisesta sairaalasta tutustui suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään kesäkuussa 2019. NewIconin ja korealaisen ICONcare by BTB Company Ltd.:n johtama delegaatio pääsi tutustumaan suomalaisiin sairaaloihin, joissa on käyttöönotettu lääkehuollon automaatiota.

Delegaatiossa mukana ollut YunHee Jo, sairaala-apteekin apulaisjohtaja Seoulin valtiollisesta yliopistosairaalasta avasi meille korealaisten sairaaloiden lääkehuollon automaation tilaa.

Kuinka monta sairaalaa Koreassa on?
384 sairaalaa

Kuinka monta sairaalaa Seoulin valtiollisella yliopistosairaalalla (SNUH) on?
3 sairaalaa: Seoulissa, Boramessa ja Bundangissa. SNUH on sekä yksi Korean parhaista sairaaloista että johtava sairaala lääkeopetuksessa.

Kuinka kuvailisit lääkehuollon automaatiota korealaisissa sairaaloissa?
Olemme lähtöpisteessä lääkehuollon automaatiossa. Monissa sairaaloissa ja apteekeissa on kyllä jo käytössä varastoautomaatti, ja muutamat sairaalat käyttävät älylääkekaappia injektiopullojen ja ampullien säilyttämiseen.

Kuinka monet sairaalat ovat investoimassa lääkehuollon automaatioon?
Ainakin 43 erikoissairaalaa on kiinnostunut potilaskohtaisia syöpälääkkeitä käyttökuntoon saattavasta robotista. Sellainen on ollut vuodesta 2016 lähtien käytössä Samsung Medical Center -sairaalassa, mutta käyttöönotto laajemmin on ollut edennyt hitaasti.

Miksi automaatioon investoidaan?
Haluamme edistää potilas- ja työturvallisuutta. Automaation toivotaan lisäävän myös farmasistien työn mielekkyyttä, sillä monet haluaisivat keskittyä työssään asiantuntijatehtäviin kuten lääkeneuvontaan, kouluttamiseen, reseptien tarkastamiseen ja moniammatilliseen yhteistyöhön.

Kuinka kuvailisit lääkehuollon automaatiota suomalaisissa sairaaloissa?
Lääkehuollon automaation näkökulmasta katsottuna sairaaloiden tilat ja infrastruktuuri on suunniteltu hyvin. Myös sairaala-apteekkien työ on hyvin organisoitua: farmasistit työskentelevät osastoilla ja tukevat lääkkeen antoa potilaille. On vaikuttavaa, kuinka proaktiivisesti suomalaiset sairaalat käyttöönottavat useita lääkehuollon automaatiolaitteita. Fokus on potilas- ja työturvallisuudessa, sekä lääkehuollon toimintamallien kehittämisessä. Kaiken kaikkiaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on hyvin suunniteltu. Minua viehätti etenkin sairaalaväen aito asenne työtänsä kohtaan. Oli luottamusta herättävää huomata, kuinka tunnollisesti he noudattavat työssään annettuja säädöksiä ja sovittuja toimintamalleja.

Mitä suomalaiset voisivat oppia korealaisilta sairaaloilta?
Kliinisestä farmasiasta ja farmasistien taidosta työskennellä moniammattillisissa tiimeissä.

Millainen on mielestäsi lääkehuollon tulevaisuus?
Tärkein asia: potilas on ykkönen. Kaikilla terveydenhuollon tarjoajilla tulee olla vahva kutsumus auttaa potilasta. Julkisilta sairaaloilta vaaditaan myös taloudellista suunnittelua, sillä budjetit ovat hyvin rajallisia laajoihin automaatiohankintoihin. On mietittävä uusilla tavoilla, mitkä ovat potilaiden hoidon kannalta parhaiten organisoituja toimintatapoja ja relevantteja automaatiolaitteita.

Vierailitko ensimmäistä kertaa Suomessa? Kuinka viihdyit?
Tämä oli toinen kertani Suomessa. Nautin paljon ihmisistä ja puhtaasta luonnosta. Oli hienoa oppia suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä ja yhteiskuntaluottamuksesta, joka on vahva. Suomalaiset ovat aika erilaisia verrattuna muihin eurooppalaisiin ihmisiin: harkitsevaisempia, rehellisempiä ja vaatimattomampia.

Lisätietoa

YunHee Jo
Sairaala-apteekin apulaisjohtaja
Organisaatio: Seoulin valtiollinen yliopistosairaala
Yhteystiedot: www.snuh.org/global/en/main.do

 

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

 

Kuva: Delegaatio kävi Lahden keskussairaalassa. Kuvassa vasemmalta alkaen YunHee Jo, Anni Wartiainen, Essi Kokkinen ja HyungSoon Shin.