Sairaalat ja apteekit – seuratkaa startup-yritysten rohkeutta

Uudistumiskyvyn johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitralta kertoi Icon News 2/2019 -lehdessä, että digitaalinen transformaatio etenee parhaillaan globaalisti kaikilla toimialoilla. Hän kannusti jutussa testaamaan rohkeasti uudenlaisia ratkaisuja myös sairaala- ja apteekkimaailmassa.

Mielestäni rohkeus on juuri se taikajuomaa, jota tässä muutoksessa tarvitaan. Rohkeutta löytyy usein yrittäjiltä ja kasvunnälkäisiltä startup-yrityksiltä, jotka suuntaavat ennakkoluulottomasti kohti visioitaan takertumatta siihen, miten asiat on joskus ennen tehty.

Hyvä esimerkki terveydenhuollon alalta on 33-vuotiaan startup-yrittäjän luotsaama Pillpack-nettiapteekki, joka liittyi äskettäin osaksi jättimäistä Amazon-verkkokauppaa huikealla 753 miljoonan dollarin kauppasummalla. Nyt tämä kovan alkukiidon ottanut nettipohjainen, annosjakeluun ja kotiinkuljetukseen nojaava Pillpack by Amazon Pharmacy ravistelee isolla kädellä yhdysvaltalaisia kivijalka-apteekkeja haastaen ne uudistumaan.

Suuret muutokset syntyvät pienistä kokeiluista

Mielestäni startupmaista rohkeutta virtaa myös verrattain pienessä, savolaissyntyisessä NewIconissa. Yhtiö katsoo maailmaa avarakatseisesti ja etsii ennakkokuulottomasti ratkaisuja lääkehuollon haasteisiin. Juuri nyt mietimme, miltä tulevaisuuden digitaalinen apteekki voisi näyttää meillä ja muualla maailmalla. Vaikka ihannetilaan, täydelliseen katkeamattomaan tiedonkulkuun on vielä matkaa, iso osa tarvittavista elementeistä on jo kasassa.

Rohkeutta tarvitaan lisää myös terveydenhuollossa. On ymmärrettävää, että isot organisaatiot voivat olla jähmeitä liikkeissään, mutta onneksi suuret muutokset syntyvät pala kerrallaan. Tarvitaan enemmän pieniä rohkeita kokeiluita, testauksia, pilotteja, onnistumisia ja epäonnistumisia.

Me emme ole kaikki rohkelikkoja, ja on inhimillistä, että muutokset herättävät epävarmuutta. Mutta olemme ammattilaisia ja osa sitä tulevaisuuden asiakaskokemusta, jonka arkeemme tunkeutuva digitalisaatio mahdollistaa. Vaikka digitaalinen transformaatio etenee, ei ihmisten välinen vuorovaikutus ole katoamassa. Loppukädessä muutos tapahtuu ihmisten kautta ja on kiinni meistä jokaisesta. Itse ainakin olen innossani tulevaisuuden mahdollisuuksista. Toivottavasti sinäkin.

Marja Jaurakkajärvi

Lisätietoa

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.