Terveydenhuollon automatisoinnin taustalla vaikuttavat erilaiset ilmiöt, mutta yhteiset arvot

Uudistumiskyvyn johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitralta kertoo Icon News 2/2019 pääjutussa, että monissa Euroopan maissa käydään parhaillaan kiivasta keskustelua tulevien vuosikymmenten haasteista terveydenhuollon hoitajamitoitukseen liittyen. Tiihosen mukaan automaatiota lisäämällä hoitajien työaikaa voidaan vapauttaa rutiinitehtävistä potilastyöhön.

Me NewIconilla allekirjoitamme tämän ajatuksen. Automaatio vähentää kaikkia hoitajien tuottamattomia ja manuaalisia työvaiheita, kuten kirjaamista ja varastonhallintaa. ”We help people to help people”, sloganimme mukaisesti automaatiolaitteidemme avulla hoitajille jää enemmän välitöntä aikaa potilaille.

Hoitajamitoituksen lisäksi maailmalla vallitsee monia muitakin ilmiöitä, jotka lisäävät tarvetta modernille automaatiolle. Esimerkiksi kehittyvissä maissa sairaalat ovat huolissaan terveysturismista, kun varakkaat kansalaiset matkustavat hoidon perässä naapurimaihin. Opioiden väärinkäyttö on monissa maissa ongelma, jota yritetään hillitä lääkehuollon automaation avulla.

Potilas- ja työntekijäturvallisuuden parantamiseen haetaan globaalisti ratkaisua katkeamattomasta lääkehoitoketjusta, jossa automaation avulla varmennetaan ja dokumentoidaan koko lääkehuollon prosessi aina siihen asti, kun potilas saa lääkkeensä. Lääkkeenannon jäljitettävyys korostuu muun muassa Yhdysvalloissa, jossa kaikenlaiset poikkeamat ja epäkohdat viedään herkästi oikeuteen.

NewIconin edelläkävijyys syntyy siitä, että kuuntelemme eri puolilla maailmaa olevien asiakkaidemme erilaisia tarpeita. Se lääkehuollon malli, joka toimii meillä Euroopassa, ei toimikaan sellaisenaan esimerkiksi Aasiassa tai Lähi-Idässä. Vaikuttimia ja ilmiöitä automaation hankintaan on erilaisia, mutta pohjimmiltaan arvot ja perimmäiset syyt ovat yhteisiä: kaikkialla maailmassa halutaan parantaa lääkehuollon turvallisuutta, tehokkuutta ja mielekkyyttä.