Tiedote: Porttikielto pahville – infuusioliuoslaatikoiden huolinta siirtyi KYS-apteekin robottijärjestelmälle
Keskiviikko 21.10.2015
Keskiviikko 21.10.2015
Kyseessä on kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkehuoltoa tehostava järjestelmä, jolle ei tiettävästi löydy vertaista muista sairaaloista. Idea pahvilaatikoiden huolintaan robotiikan ja automaation avulla keskitetysti sairaala-apteekissa syntyi käytännön tarpeesta, sillä pölyävällä pahvilla on porttikielto viime keväänä valmistuneeseen Kaarisairaalaan.
– Infuusioliuospussien tukkupakkausten huolinta siirtyi apteekillemme, koska Kaarisairaalassa ei ole sopivia varastotiloja. Isoja pahvilaatikoita ei voida käsitellä osastojen käytävilläkään, lähellä asiakaspaikkoja, koska laatikoista irtoava pöly heikentäisi sisäilman laatua ja siirtyisi helposti oviaukoista puhtaisiin toimenpidesaleihin, selittää apteekkari Toivo Naaranlahti.
Kyseisten pakkauslaatikoiden huolintaan ei etsitty alun perin ratkaisua robotiikasta, vaan mietittiin, miten työ hoidettaisiin manuaalisesti. Keinot osoittautuivat kuitenkin liian työläiksi.
– Idealamppu syttyi eräässä apteekkilaisten ja newiconilaisten palaverissa, jossa mietimme laajemmin lääkehuollon tehostamista automaation avulla. Se oli heitto NewIconin puolelta; voisiko robotiikasta olla apua myös infuusioliuoslaatikoiden keskitetyssä huolinnassa. Idea syntyi siis käytännön tarpeesta, johon aloimme yhdessä hakea ratkaisua. Meille on tärkeää, että asiakas voi olla näin vahvasti mukana tuotekehitystyössä, toteaa Naaranlahti.
TYÖVAIHEITA VÄHENEE SAIRAALAN OSASTOILLA
Tuotekehityksen tuloksena syntyi järjestelmä, johon on integroitu monia tekniikoita. Esimerkiksi kevennin helpottaa yli kymmenenkin kiloa painavien pahvilaatikoiden nostelua, mitä työntekijällä on päivittäin tuhansien kilojen edestä. Lihastyön osuutta keventää myös pahvipuristin, joka ruttaa lujat laatikot kasaan käytön jälkeen. Lisäksi järjestelmässä on muun muassa konenäkö liuospussien sisällön varmistamiseen ja 6-akselinen robotti pussien lastaamiseen kuljettimelta häkkikärriin.
– NewIconin vahvuutena on, että he pystyvät yhdistämään teollisuudesta tuttuja tekniikoita sairaala-apteekin ympäristöön, toteaa Naaranlahti.
Työvaiheita vähenee etenkin sairaalan osastoilla, mikä järkevöittää infuusioliuosten kokonaishallintaa.
– Aikaisemmin huolintaa teki monta henkilöä, mutta nyt työ tehdään keskitetysti apteekissamme ja yhteensä työhön kuluva työmäärä todennäköisesti vähenee. Se nähdään, kun pääsemme käyttämään laitetta, arvioi Naaranlahti.
IB ICON:iksi nimetty järjestelmää asennetaan parhaillaan sairaala-apteekin tiloihin. Tiedossa on myös järjestelmän jatkokehitystä.
– Olemme käyneet yhdessä pitkän tuotekehitysprosessin, joka jatkuu hienosäädöllä. Räätälöimme järjestelmän mahdollisimman tarkasti KYSin tarpeisiin. Ensimmäinen prototyyppi oli toiminnoiltaan paljon yksinkertaisempi kuin nykyinen järjestelmä. Siinä ei esimerkiksi ollut lainkaan robottia, vaan se toimi sylintereillä ja moottoreilla, kuvailee avainasiakaspäällikkö Jukka Mauranen NewIcon Oy:stä.
LISÄTIETOA:
NewIcon Oy
myynti@newicon.fi
Kuopion yliopistollisen sairaalan apteekki
Toivo Naaranlahti
Sairaala-apteekkari
Puh. 044 711 3500
toivo.naaranlahti@kuh.fi
www.kuh.fi
Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.