Tiedote: Vaasan keskussairaalan apteekissa alkaa antibioottiannosten keskitetty massavalmistus

NewIcon Oy toimittaa Vaasan sairaanhoitopiirin sairaala-apteekkiin kansainvälisesti ainutlaatuisen IV ICON Twins -robottijärjestelmän, joka valmistaa suonensisäisiä antibioottiannoksia massatuotantona. Vastaavat ulkomaalaiset robotit tekevät vain yksilöllisiä annoksia. Tavoitteena on valmistaa aluksi noin 40 000 kefuroksiimiannosta vuodessa.

Robottijärjestelmän asennustyöt alkavat Vaasan keskussairaalan sairaala-apteekin puhdastiloissa lokakuussa. Antibioottiannosten valmistuksen validointiin siirrytään keväällä.

– Hankinta on osa koko sairaalan toiminnot kattavaa kehitysprojektia, jossa meidän tehtävänämme oli miettiä, kuinka sairaala-apteekki voi palvella parhaiten ympäröivää sairaalaa. Meiltä toivottiin myös näkemystä automaation käyttömahdollisuuksista toiminnan tehostamisessa, kertoo sairaala-apteekkari Jussi-Pekka Rauha.

Vielä tällä hetkellä sairaala-apteekki toimittaa antibiootin kuiva-aineena osastojen lääkehuoneisiin, joissa sairaanhoitajat saattavat antibiootit käyttökuntoon lisäämällä injektionestettä kuiva-ainetta sisältäviin lagenuloihin. Antibioottien käyttökuntoon saattaminen on työläs ja aikaa vievä työvaihe.

– Jatkossa osastot voivat järkevöittää henkilökuntansa työnkuvaa ja tehostaa toimintojaan. Antibiootin keskitetyllä valmistuksella saadaan vähennettyä myös työ- ja potilasturvallisuuteen liittyviä riskejä. Suojakaapissa tapahtuvan valmistusprosessin ansiosta hoitohenkilökunta ei esimerkiksi enää altistu kefuroksiimin antibioottipölylle, jota voi vapautua ilmaan käsiteltäessä kuiva-ainetta. Tämä on merkittävä työsuojelullinen edistysaskel, Rauha toteaa.

Vastaavanlainen robottijärjestelmä on käytössä myös Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) sairaala-apteekeissa. Vaasan sairaanhoitopiirin sairaala-apteekki valitsi ensimmäisenä käyttöönsä kaksikätisen robotin, joka myös vetää kuiva-aineesta liuotetun antibioottiliuoksen lääkeruiskuun.

– Käsittelimme hankintaa moniammatillisessa työryhmässä, jossa syntynyt yhteinen näkemys oli, että valitsemme robottiin tämän lisätoiminnon. Tavoitteena ja toiveena oli, ja on edelleen, keskittämisen hyötyjen maksimointi ja mahdollisimman valmiin tuotteen tarjoaminen yksiköille. Lisäksi hygienia paranee entisestään, kun osastoilla on käytössä steriili, puhdastilojen suojakaapissa käyttökuntoon saatettu valmiste, sanoo Rauha.

Tulevina vuosina Vaasan keskussairaalan sairaala-apteekki valmistanee muitakin massatuotantoon soveltuvia antibioottiliuoksia. Robotissa on kapasiteettia tuotannon lisäämiseen.

– Vakaana aikomuksenamme on alkaa toimittaa antibioottiannoksia sairaanhoidon lisäksi myös perusterveydenhuollon tarpeisiin, kertoo Rauha suunnitelmista.

Lisätietoa:

Vaasan keskussairaala
Sairaala-apteekkari
Jussi-Pekka Rauha
Puh. 06 213 2440
jussi-pekka.rauha@vshp.fi

NewIcon Oy
Jori-Matti Savolainen
Markkinointijohtaja
Puh. 050 339 8730
jori-matti.savolainen@newicon.fi

Lisätietoa

Lue lisää IV ICON Twins

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.