Uuden ikonin käännekohdat

Saavutimme alkuvuonna 2018 käännekohdan yhtiömme kymmenvuotisessa historiassa. Panostus kansainvälistymiseen tuotti vihdoin tulosta, kun vientimyynti kiilasi ensimmäistä kertaa kotimaan myynnin edelle.

Ensimmäinen vientikauppamme oli vuonna 2012 Venäjälle yhteistyössä Erja OOO:n toimitusjohtaja Jevgeni Katkovin kanssa. Kerroimme lehtemme numerossa 1/2017, kuinka erityisellä tavalla yhteistyömme käynnistyi, kun Jevgeni rakastui varastoautomaattiimme. Yhtä mielenkiintoinen tarina on se, kun kiinalainen lääkehuoltoautomaation markkinajohtaja Shanghai General Healthy Information Technology Co. Ltd. (SGHT) löysi meidät tilaisuudesta, jossa olin esittelemässä kansainvälisille sijoittajille yritystämme.

Tuon käänteentekevän kohtaamisen jälkeen SGHT tilasi meiltä kymmenen robottia sytostaattien laimentamiseen. Miljoonakaupat etenivät neuvottelupöytään, jossa päätimme perustaa yhteisyrityksen, joka aloittaa automaatiolaitteidemme markkinoinnin ja myynnin Kiinan sekä Taiwanin ja Hong Kongin alueen sairaaloihin. Mikä hienointa, yhteistyön ansiosta kiinalainen pääomasijoittaja Highlight Capital teki yritykseemme 4,5 miljoonan euron sijoituksen.

”Kasvuyhtiössä on tärkeää ylläpitää reagointikykyä ja pitää tähtän koko ajan tuloksen teossa.”

Olemme iloksemme löytäneet kumppanin, jonka paikallistuntemuksen avulla pääsemme valloittamaan tehokkaasti uutta – todella isoa – markkina-aluetta. Meillä on monia mahtavia yhteistyökumppaneita, mutta silti matka muille markkina-alueille on ollut yllättävän kitkaista. Maailmantalouden myllerrykset ovat hidastaneet kauppojen syntymistä Venäjälle, ja esimerkiksi Lähi-Idässä valtiollinen byrokratia on hidastanut apteekki- ja sairaalauudistuksia.

Kasvuyhtiössä on tärkeää ylläpitää reagointikykyä ja pitää tähtäin tuloksen teossa. Päivitämme strategiaamme Kiinan osalta ja päätämme, mille muille markkina-alueille suuntaamme nyt resurssejamme. Se on selvää, että kotimaamme Suomi, tytäryhtiöidemme sijaintimaat Tanska ja Iso-Britannia sekä Pohjoismaat pysyvät tärkeinä markkina-alueinamme, joissa haluamme lunastaa asiakkaidemme tyytyväisyyden jatkossakin.

Olemme koonneet sivuillemme muitakin käännekohtia yhtiömme historiasta. Osa teistä lukijoista tunnistaa aikajanalta ehkä myös itsensä tai oman organisaationsa. Mukana ovat esimerkiksi tuotteidemme ensimmäiset toimitukset sekä joukkorahoitus, jolla saimme yhtiöömme lähes 300 uutta suomalaista osakkeenomistajaa.

Täytyy sanoa, että olemme kulkeneet yhdessä mielenkiintoisen matkan. Ja matka, uusin käänteentekevine hetkineen, sen kuin jatkuu vain.

Tutustu NewIconin käännekohtiin >