Yhteisyritys General Icon matkalla Kiinan markkinajohtajaksi sairaalaroboteissa

NewIconin yhteistyö kiinalaisen Shanghai General Healthy Information Technology Co. Ltd.:n (SGHT) kanssa on käynnistynyt vauhdikkaasti. Yhtiöiden keväällä 2018 perustama yhteisyritys General Icon on toimittanut lääkerobotteja Shandongin provinsissa, itäisessä Kiinassa toimiviin kahteen sairaalaan. Myös täysautomaattiselle lääkevarastoautomaatille on ollut kysyntää – ensimmäinen asennettiin Pekingin sairaalaan kesäkuussa.

Suomalaisen ja kiinalaisen terveysteknologiayhtiön yhteisyritys on sitoutunut hankkimaan NewIconilta yhteensä satoja lääkehuollon automaatiolaitteita vuosien 2018–2022 välisenä aikana. Potentiaalisia asiakkaita ovat 1300 automaatioon soveltuvaa sairaalaa Kiinassa ja Hong Kongissa.

Sovituista lääkelaimennusroboteista yhtä käyttöönotetaan parhaillaan syöpähoitoja tarjoavassa Shandong Province Cancer Hospital -sairaalassa. Toinen puolestaan on koekäytössä Shandongin yliopiston Qilu-sairaalassa, jonne asennetaan suonensisäisesti annettavia antibiootteja käyttökuntoon valmistava IV ICON Twins -robotti syyskuussa.

– Lisäksi räätälöimme Fixu-lääkevarastoautomaatistamme kiinalaisiin sairaala-apteekkeihin sopivan D-minin, joista ensimmäisen asensimme Pekingin sairaalaan kesäkuussa. Toinen on parhaillaan Kuopion tehtaallamme tuotannossa, NewIconin liiketoiminnan kehitysjohtaja Marja Jaurakkajärvi kertoo.

LÄÄKEHUOLLON AUTOMAATIOLAITTEITA KIINALAISEEN MAKUUN
Jaurakkajärven mukaan olennaista Kiinan markkinoilla onnistumisessa on tehdä automaatiolaitteita, jotka toimivat hyvin juuri kiinalaisissa olosuhteissa. Tästä syystä NewIconilla on Kiinassa paikalla oma asennus- ja koulutustiimi, joka tutustuu paikalliseen toimintaympäristöön ja kuuntelee käyttäjien tarpeita.

– Muokkaustarpeita tulee luonnollisesti paljon. Ollaksemme tehokkaita, tiimimme on seulottava tarpeista ne olennaisimmat, jotka koskevat automaatiolaitteidemme toimivuutta uudenlaisessa toimintaympäristössä. Paljon tulee myös sellaisia ”nice to have” -pyyntöjä, jotka koskevat kosmeettisia seikkoja, toteaa Jaurakkajärvi.

Sairaaloiden henkilökunta on osallistunut innostuneesti ja auttavaisesti automaatiolaitteiden käyttöönottoon. Robottien ansiosta he eivät esimerkiksi enää altistu haitallisesti lääkkeille kuten aikaisemmin käsin valmistettaessa.

– Robottimme parantavat kiinalaisten sairaalatyöntekijöiden työturvallisuutta ja vähentävät heidän työkuormaansa, kertoo Jaurakkajärvi syitä robottien suosiolle.

PAIKALLINEN KUMPPANI ON TÄRKEÄ KIINASSA
NewIcon ja SGHT jakavat yhteisen vision automaation tarjoamasta entistä tehokkaammasta ja turvallisemmasta sairaalatyöstä. NewIconin tehtävänä on käyttää vision toteuttamiseen vahvaa robottiosaamistaan ja käyttäjätarpeista kumpuavaa innovointikykyään.

– Ne ovat ominaisuuksiamme, joiden vuoksi SGHT valitsi meidät kumppanikseen. Me puolestaan haluamme olla mukana kiinalaisten sairaaloiden automaatioaallossa. Kaksi seuraavaa vuotta ovat ratkaisevia. On tärkeää, että meillä on markkinoilla asemoitumisessa mukana paikallinen kumppani, sillä suhteilla on iso merkitys Kiinan markkinoilla, kuvailee Jaurakkajärvi.

SGHT on toimittanut omia automaatiolaitteitaan jo yli viiteensataan sairaalaan muutaman viime vuoden aikana. Jo olemassa oleva laaja asiakaskunta avaa yhteisyrityksen markkinoiville lääkehuollon automaatiolaitteille isot markkinat.

– Haasteenamme on tuottaa tuotteita entistä nopeammin; tuotantoaikamme ovat liian pitkiä kiinalaisiin odotuksiin verrattuna. Kun Suomessa jonkin asian tekemiseen kuluu muutama kuukausi, Kiinassa sama vaaditaan muutamassa viikossa, kuvailee Jaurakkajärvi.

Onnistuminen vaatii suomalaista järjestelmällisyyttä ja laatuprosessien mukaan etenemistä. Yhteistyö kiinalaisen kumppanin kanssa ohjaa kuitenkin hiomaan toimintaa niin, että prosessit etenevät mahdollisimman nopeasti ja suoraviivaisesti.

– Onnistuessamme olemme todella suurten markkinoiden äärellä. Tulevaisuus näyttää valoisalta, siltä voimme odottaa yhteisyrityksellemme Genreal Iconille valtavia myyntimääriä, joka tuo kasvua myös Suomeen. Uskomme, että meillä on kaikki mahdollisuudet päästä jopa markkinajohtajaksi, Jaurakkäjärvi summaa.

Lisätietoa

Sairaalan lääkehuollon automaatio

Haluatko saada sähköpostiisi tiedon uusimmista uutisista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.